8.11.2017 klo 16:29
Uutinen

Startup-firma lyhensi työpäivän neljään tuntiin – täysi palkka säilyi

Startup-yrittäjä Paavo Beckmanin tavoitteena on kehittää ihmisiä ja yhtiötä sekä nopeuttaa työtä, kertoo Talouselämä.

– Haluamme tehdä puolet vähemmän, jotta meille jää aikaa keksiä, kuinka voimme tehdä asiat nykyistä nopeammin ja paremmin”, sanoo Paavo Beckman.

Hänen Startup Catapult -yhtiönsä viisi työntekijää teki elokuun ajan vain puolet päivästä tavallisia töitään, mutta saivat silti täyttä kuukausipalkkaa. Toisen puolet työpäivästä he tekivät oman valintansa mukaan jotain, mikä auttoi voimaan paremmin ja olemaan tehokkaampia ja kekseliäämpiä: joogasi, tapasi ystäviään tai vaikkapa vain lepäsi puistonpenkillä.

Startup Catapult etsii jo vakiintuneille, suurille yrityksille osto- ja sijoituskohteiksi tai kumppaneiksi startup-yrityksiä. Asiakkaina sillä on tällä hetkellä YIT ja sveitsiläinen pankki Raiffeisen ja pari suurta suomalaisyhtiötä, jotka eivät halua nimeään mainittavan.

Liikevaihtoa yhtiöllä oli viime vuonna noin 75 000 euroa. ”Tänä vuonna liikevaihto on noin kolme sataa tuhatta”, Beckman sanoo Talouselämässä.

Kokeilu kesti elokuun ajan, ja sen seurauksena syntyi monta konkreettista, työtä tehostavaa välinettä.

– Tekoäly alkaa poimia meille tulevista lasku- ja kuittisähköposteista tiedot suoraan talousjärjestelmäämme. Edes tilitoimiston ei tarvitse enää koskea laskuihin, Beckman kertoo.

– Selvitämme nyt, voisiko tekoäly soittaa ihmisille puolestamme. Me hyppäisimme puheluun mukaan vasta, kun kone saa kyseisen henkilön kiinni. Joudumme metsästämään joitain kansainvälisiä kontakteja joskus jopa kuukausia.

Firma alkoi myös hyödyntää työkalua, joka hakee eri kanavista merkityksellistä informaatiota automaattisesti.

Beckman muistuttaa, ettei mikään tutkimus tue käsitystä, että ihminen olisi kahdeksan tunnin työkone. Hän viittaa myös maailmalla tehtyihin päätöksiin lyhentää työaikaa. Esimerkiksi Göteborgissa Toyotan huoltoliikkeissä on tehty kuusituntista työpäivää jo toistakymmentä vuotta täydellä palkalla.

Beckmanin mukaan turha työ on vähentynyt. Järjestely kuitenkin toimii vain, jos johto luottaa työntekijöihin.

– Tiimin jäsenet ovat pystyneet ottamaan vastuuta osa-alueista, jotka heille eivät ole tavallisesti kuuluneet. Mitään velvoitetta tai painetta uuden tuomiseen pöytään ei ole, Beckman sanoo.

toimitus(at)yrittajat