17.9.2020 klo 14:33
Uutinen

Startup-yrittäjä ei tiedä parempaa maata yrittää kuin Suomi – Kampanja muistuttaa monimuotoisuuden tärkeydestä

Jesse Tran tekee tennareita kahvista ja kierrätysmateriaaleista. Tavoite on tulla tennareiden Teslaksi. Suomessa siihen on hyvät edellytykset.

Vietnamilaistaustaista Jesse Trania huvittaa ajatus, jonka hän usein kuulee liittyen yrittämiseen ulkomaalaisena Suomessa. Hänelle on kerrottu, että yrittäjä ei voi saada mitään vaikuttavaa aikaan, ellei ole Miki Kuusi.

Kuusi on suomalainen startup-yrittäjä, Slushin entinen toimitusjohtaja sekä ruokakuljetuspalvelu Woltin toimitusjohtaja ja perustajaosakas.

Jesse Tran voi olla suomalaisyleisölle tuntemattomampi nimi, mutta hänkin johtaa nopeasti kasvavaa startup-yritystä Rens Originals. Yritys tekee kestäviä ja ekologisia tennareita esimerkiksi kahvista ja kierrätysmateriaaleista.

– Mielestäni on väärä ajatus, että ulkomaalainen ei voi yrittää ja menestyä Suomessa. Kielimuuri voi olla ongelma ajoittain, mutta Suomessa on niin hyvä tukijärjestelmä startup-yrityksille, että en tiedä paremmasta, Tran sanoo.

Hän on yksi esimerkkiyrittäjä myös I started this -kampanjassa, joka kerää yhteen erilaisten yrittäjien yrittäjätarinoita. Kampanjan takana on Inklusiiv-yhteisö, jonka tarkoitus on tuoda esiin työelämän ja yrittäjäkentän monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta. Tutkimustietokin osoittaa, että monimuotoinen ja erilaiset taustat ja kokemukset huomioonottava työelämä tuottaa parempia tuloksia.

Kampanjan tarinoita löytyy aihetunnisteella #Istartedthis sosiaalisen median kanavista, ja kampanjan päätapahtumaa juhlitaan 22. syyskuuta. Suomen Yrittäjät tukee kampanjaa ja tunnistaa teeman tärkeyden ja ajankohtaisuuden.

Monimuotoisuus tukee liiketoimintaa

Startup-yhteisöä pidetään dynaamisena ja innovatiivisena, mutta monimuotoisuuden eteen joutuu sekin yhteisö tekemään töitä. Pitkään startup-maailma on näkynyt ulospäin valkoihoisten nuorten miesten toimintana. Naisten osallisuutta tai monimuotoisuutta ei nähdä ennen kuin asiaan kiinnitetään huomiota.

Jos monimuotoisuutta ei aktiivisesti huomioida tai kyseenalaisteta sitä, kenen suulla tai esimerkillä asioista puhutaan, monta tärkeää ääntä ja näkökulmaa jää kuulematta. Ne, joille ei löydy samaistuttavia hahmoja, saattavat jäädä ulkopuolelle ja heidän taitonsa käyttämättä.

– Suomalainen startup-yhteisö on paljon monimuotoisempi, kuin ihmiset luulevat, Tran sanoo.

Suomessa voi kasvaa tulevaisuuden globaaleja jättejä

Jesse Tran on alun perin Vietnamista ja hän muutti Suomeen vuonna 2011. Opinnot Aalto-yliopistossa, työt startupeissa ja lopulta suomalainen vaimo ovat pitäneet miehen Suomessa, eikä muualle muutto enää houkuttele.

– Jos Suomessa on pystytty rakentamaan Nokia ja Supercell, miksi ei muitakin globaaleja yrityksiä, hän sanoo.

Suomi ei ole profiloitunut kansainvälisten muotibrändien rakentajana samoin kuin vaikka Tanska tai Ruotsi. Se ei haittaa Rens Originalsia.

– Me olemme erikoinen yritys. Missiomme tuo lisäarvoa tuotteeseen. Vertaan tätä autoihin. Ensin tuli Toyota Prius -hybridiauto, joka kiinnosti tiedostavia kuluttajia, vaikka auton muotoilu ei ollut kovin erityinen. Sitten tuli Tesla, joka oli jotain aivan uutta. Me haluamme olla tennareiden Tesla, Tran sanoo.

Yrityksen seuraavat askeleet ovat tuotannon siirtäminen Kiinasta Vietnamiin sekä liiketoiminnan kasvattaminen niin, että tulevaisuudessa tuotevalikoima voi kasvaa muihinkin tuotteisiin tennareiden lisäksi.

– Yhtiökumppanillani Son Chulla on vahva tausta tuotannossa sukunsa kautta Vietnamissa. Voimme hyödyntää sitä osaamista ja viedä sitä kestävämpään suuntaan. Muodissa kestävien valintojen kirjo on kapea, ja koko yrityksemme lähti siitä ajatuksesta, että halusimme tuoda lisää vaihtoehtoja, Tran sanoo.

Yritys työllistää nyt 14 henkilöä, mutta tarkoitus on kasvattaa määrää.

– Ainoa huono puoli Suomessa on se, että uusien kansainvälisten osaajien ja tekijöiden saaminen on pitkä prosessi lupien ja viranomaisten kanssa. Se on ainoa este, jotta Suomesta voisi tulla suurin startup-yritysten teknologiakeskittymä, Tran sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi