6.11.2017 klo 16:12
Uutinen

Suomalaiskeksintö havaitsee mustan jään: Voidaan asentaa autoon ilman lisälaitteita

Ajoneuvoihin asennettava ohjelmisto kykenee lisäksi opastamaan kuljettajaa taloudellisempaan ajoon.

Uusi suomalaiskeksintö lupaa mullistaa mustan jään havaitsemisen ja opastaa samalla kuljettajaa taloudellisempaan ajoon. Keksintö on ohjelmistopohjainen, minkä ansiosta se voidaan asentaa suurimpaan osaan raskaan liikenteen ajoneuvoista ilman erillisiä lisälaitteita.

Teknologian avulla liukkaat keliolosuhteet voidaan havaita aikaisempaa tarkemmin ja parhaimmillaan reaaliaikaisesti. Patentoidusta teknologiasta on aluksi tarjolla versio raskaan liikenteen käyttöön, mutta keksintö soveltuu myös yksityisajoneuvoihin.

– Kehittämämme ajon optimointijärjestelmä on ainoa, joka pystyy tunnistamaan kuljettajan vaikutuksen ajamisen taloudellisuuteen huomioimalla myös kuljettajasta riippumattomat tekijät, kuten säätilan, ruuhkat sekä ajoneuvojen eroavaisuudet, Jarmo Leino palvelun kehittäneestä EEE Innovations Oy:stä kertoo.

Ajoneuvoista kerätty tieto jalostetaan ja välitetään eteenpäin. Ajo-opastinjärjestelmä voidaan asentaa osaksi ajoneuvossa olevaa ohjelmistoa. Se voidaan asentaa myös omana kokonaisuutenaan, jolloin järjestelmä sisältää ajo-optimoinnin sekä liukkaudentunnistimen.

– Valjastamme raskaan liikenteen ajoneuvot liikkuviksi liukkaussensoreiksi ja jalostamme kerätystä informaatiosta arvokasta tietoa kaikkien tienkäyttäjien ja muiden tahojen hyödynnettäväksi, Leino jatkaa.

– Jos nyt kehitetty järjestelmä olisi ollut käytössä esimerkiksi traagisen Konginkankaan turman yhteydessä, kuljettaja olisi saanut tiedon liukkaasta tiestä hyvissä ajoin ennen kyseiseen kohtaan saapumista. Opastuksen lisäksi järjestelmä olisi voinut alentaa auton nopeutta kyseisellä alueella.

Uusi teknologia on lähtöisin VTT:n raskaan liikenteen tutkimushankkeista, ja niitä on pilotoitu Suomen lisäksi jo yhdessä EU-tason projektissa. Pilottihankkeen perusteella järjestelmän avulla voidaan saavuttaa parantuneen ajoturvallisuuden lisäksi jopa 20 prosentin säästöt polttoaineen kulutuksessa.

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi