Menu Healthille kahden miljoonan dollarin apuraha
Meru Health selvittää apurahan turvin, voidaako etäklinikalla helpottaa mielenterveyspotilaiden oireita. Kuva: Getty Images

Suomalaisyritys teki historiaa Yhdysvalloissa – Kahden miljoonan apurahalla selvitetään masennuslääkkeiden tarpeellisuutta

Suomalaislähtöiselle Meru Healthille on myönnetty kahden miljoonan dollarin apuraha digitaalisen mielenterveysohjelman tutkimiseen. Kyseessä on lajissaan ensimmäinen avustus suomalaiselle yritykselle.

Yhdysvaltain kansallinen terveysinstituutti National Institute of Health on myöntänyt kahden miljoonan dollarin eli noin 1,9 miljoonan euron apurahan Meru Healthille digitaalisen mielenterveyshoidon tehokkuuden tutkimiseen. Apuraha käytetään tutkimukseen, jossa 300:aa masennukseen diagnosoitua henkilöä seurataan kolmen vuoden ajan.

Meru Health palvelu on mielenterveyden hoitamiseen keskittyvä digikliniikka, joka toimii kaikissa Yhdysvaltain osavaltioissa. Yritys on tehnyt tutkimustyötä muun muassa Harwardin ja Stanfordin yliopistojen kanssa.

Palvelulla on paljon potentiaalista kysyntää, sillä yhä useampi amerikkalainen kärsii mielenterveyden ongelmista.

– Viimeisen 5-10 vuoden aikana Yhdysvalloissa on alettu ymmärtää, että perusterveydenhuollossa käy paljon mielenterveyspotilaita. Noin 80 prosenttia ihmisistä, jotka saivat ensimmäisen masennusdiagnoosin, saavat perusterveydenhuollossa toimivalta lääkäriltä määräyksen terapiaan tai masennuslääkereseptin. Usein vaihoehtona on vain resepti. Se ei auta ihmisiä ratkaisemaan masennuksen syitä, Meru Healthin perustajiin kuuluva Kristian Ranta kertoo. 

Rahoituksen kohteena oleva Meru Healthin etäklinikka toimii sovelluksen välityksellä. Se on erikoistunut erilaisten traumojen sekä masennuksen ja ahdistuksen hoitamiseen. Palvelua tarjoavat muun muassa terapeutit ja psykiatrit.

– Kyse ei ole vain keskustelusessioista, vaan tarjoamme myös erilaisia työkaluja ihmisen tilanteen helpottamiseksi, Ranta sanoo.

Jokaiselle asiakkaalle sykemittari

Rahoituksen avulla Meru Healthin sovellusta voidaan tarjoa potilaalle osaksi hoitoa lääkärin vastaanotolla. Tavoitteena on saada kasaan 300 potilaan vertailuryhmä ja selvittää, miten hyvin yrityksen etäklinikka toimii verrattuna masennuslääkkeisiin ja muihin hoitomuotoihin.

Potilas käy sovelluksen kautta 12 viikkoa kestävän ohjelman, jossa teemat vaihtuvat viikoittain. Teemat käsittelevät muun muassa sitä, miten uni vaikuttaa potilaan tilanteeseen ja miten haitalliset ajatusmallit ja uskomukset voivat pahentaa tilannetta. Lisäksi pureudutaan ruokavalion merkitykseen mielenterveydelle.

– Lähetämme jokaiselle asiakkaalle sykemittarin, joka toimii yhdessä sovelluksen kanssa. Kun käyttäjä tekee syvähengitysharjoitusta, sovellus kertoo oikean hengitystahdin ja näyttää sykevälivaihtelun reaaliajassa. Tällaiset harjoitukset rauhoittavat tutkimusten mukaan keskushermoston toimintaa. Tämä on tehokas tapa antaa palautetta käyttäjälle siitä, miten hengitysharjoitus vaikuttaa stressitasoihin.

Meru Health tekee yhteistyötä kahden merkittävän amerikkalaisen vakuutusyhtiön kanssa. Yrityksen asiakkaisiin kuuluvat muun muassa Microsoftin ja Commcast. Meru Health on perustettu vuonna 2016 ja siihen on sijoittanut muun muassa Lifeline Ventures. Tähän mennessä yritys on nostanut pääomasijoituksista noin 47 miljoonaa euroa. Sillä on toimistot Helsingissä, San Mateossa, Kaliforniassa sekä Denverissä, Coloradossa.

Pauli Reinikainen