21.5.2018 klo 08:02
Uutinen

Suomen lippu täyttää sata vuotta

Suomen lippu täyttää sata vuotta 29.5. Liputtaminen on Suomessa oikeus, ei velvollisuus. Liputan-sovellus auttaa muistamaan liputuspäivät.

Liputuskäytännöt vaihtelevat maittain. Suomessa vain valtion virastojen ja laitosten on pakko liputtaa virallisina liputuspäivinä. Suomalaisuuden liiton nettisivuilla korostetaan, että jokaiselle suomalaiselle on annettu liputusoikeus, kyseessä ei siis ole velvollisuus.

Virallisten liputuspäivien lisäksi on kymmenen vakiintunutta liputuspäivää. Yleensä liputuspäivä katsotaan vakiintuneeksi silloin, kun se on merkitty kalenteriin. Suomalaiseen liputuskäytäntöön kuuluu, että siniristi kohotetaan salkoon yhtä lailla vakiintuneina kuin virallisinakin liputuspäivinä.

Lippu on pyrittävä nostamaan aamunkoitteessa kello 8 ja laskemaan auringon mennessä mailleen, kuitenkin viimeistään kello 21. Poikkeuksen muodostaa Suomen lipun päivä, jolloin liputus alkaa juhannusaattona klo 18 ja jatkuu juhannuspäivänä iltayhdeksään saakka. Myös pimeän ajan vaalipäivinä lippu saa olla salossa kahdeksaan asti illalla, vaikka olisikin jo pimeää.

Tavallisille kansalaisille sallitaan pientä lipsumista liputusajoissa. Tärkeätä on huolehtia, ettei lippu jää salkoon yöksi muulloin kuin juhannuksena. Tärkeintä on, että kansallislippuamme kohdellaan kunnioittavasti.

Sisäministeriön Liputan-sovellus on luotu helpottamaan liputuksen sääntöjen muistamisessa. Ilmainen sovellus kertoo milloin lippu on hyvä nostaa salkoon ja milloin laskea sekä minkä puolesta milloinkin liputetaan. Sovellus on osa sisäministeriön Suomi100-juhlavuotta ja Liputan-kampanjaa. Sovellus on ladattavissa AppleStoresta ja Google Play -kaupasta.

Lue torstaina ilmestyvästä Hämeen Yrityssanomista, mistä suomalaiset lujitemuoviset lipputangot valmistetaan.

toimitus@hameenyrityssanomat.fi

Muita kiinnostavia aiheita