8.9.2017 klo 09:39
Uutinen

”Suomen pk-yritykset ovat robotiikan kehitysmaita”

Koulutusalan ammattilainen soimaa pk-yrityksiä ymmärryksen puutteesta robotiikan käyttöönotossa.

Robotiikka on yksi teknologiateollisuuden kuumista trendeistä, mutta yritysten toiminnassa sillä on vielä varsin pieni rooli.

– Yleisesti ottaen Suomi on jäljessä robotiikan käyttöönotossa ja soveltamisessa, Teak Aikuiskoulutuskeskuksen toimitusjohtaja ja rehtori Ari Maunuksela sanoo.

Hänen mukaansa petrattavaa on erityisesti pk-yrityksissä.

– Siellä ei ymmärretä riittävästi, mitä robotiikan soveltaminen tarkoittaa. Yritysjohdolta puuttuu näkemystä ja tietotaitoa robotiikan hyödyntämisestä ja sovelluksista. Yhtä lailla Suomesta puuttuu robotiikka-alan asiantuntijoita.

Maunukselan mielestä ratkaisu ongelmaan löytyy koulutuksesta.

– Nykyisin mikään koulutustaso ei tuota tarpeeksi kohdistettuja palveluita. Olemme huomanneet, että omille aikuiskoulutuksen kursseillemme tulee ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta valmistuneita.

”Ihminen on edelleen kustannustehokkain”

Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Samuli Seppälä pitää robotiikkaa ja automaatiota kiinnostavana, mutta ei näe vielä sen hyötyjä arkipäiväisessä toiminnassa.

– Olemme tutkineet logistiikkaan liittyviä ratkaisuja ja toistaiseksi robottien hankkimisen kustannukset ovat sen verran korkeat, ettei se kannata. Ihmisten voimin tehtävä tuotteiden liikuttelu on vielä tällä hetkellä kustannustehokkain tapa, Seppälä selvittää.

Verkkokauppa.com käyttää nykyisin liukuhihnoja, mutta täydellistä automaatiota ei ole otettu käyttöön. Maailmalla esimerkiksi Amazon on edennyt logistiikassa selvästi pidemmälle robotiikan suuntaan. Seppälä ei kuitenkaan usko, että kyse on puhtaasti säästöstä.

– Amazonin hankkeet ovat enemmän näytösluonteisia kuin oikeita liiketoiminnan ratkaisuja.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi