Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

16.3.2020 klo 12:52
Uutinen

Suomen Yrittäjät, Kuntaliitto, SEKES ja uusyrityskeskukset tekevät yhteistyötä yrittäjien auttamiseksi

Suomen Yrittäjät, Kuntaliitto, SEKES (Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt)  ja Suomen Uusyrityskeskukset lisäävät yrittäjille tarjottavaa neuvontaa ja luovat yhteisiä toimintamalleja, jotta yrittäjät pääsevät koronakriisin yli.

Mainitut organisaatiot palvelevat normaalioloissa päivittäin yli tuhannen ammattilaisen voimin suomalaisia yrityksiä. Organisaatioissa koetaan, että nyt on tärkeintä varmistaa resurssit yrittäjien tarvitsemaan akuuttiin neuvontaan ja osoittavat tähän resurssia muista toiminnoistaan.

Keinoina alkuvaiheessa ovat muun muassa:

  • Suunnata nopeasti henkilöresursseja palvelemaan yrityksien neuvontaan akuutissa kriisitilanteessa
  • Selvittää tarve ja mahdollisuus yhteistyöhön Finnveran ja ELY-keskusten kanssa yritysten rahoitushakemuksissa
  • Selvittää missä asioissa tarvitaan yhteistyötä yrittäjiä edustavien organisaatioiden, kuntien, muiden kuntaorganisaatioiden ja eri viranomaisten kanssa
  • Tehdä selkeitä ohjeita ja suosituksia mm. kuntien ja yrittäjäyhdistysten väliseen yhteistyöhön poikkeusoloissa

– Tässä pyritään suuntaamaan nyt nopeasti satojen yritysneuvonnan ammattilaisten osaamista koronaneuvontaan. Esimerkiksi uusyrityskeskusten piirissä on 100 henkilötyövuotta ja kehittämisyhtiöiden palveluksessa vähintäänkin 300 yritysneuvojaa, kertoo Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala.

Organisaatiot korostavat, että ihmisten terveys on ensisijalla, mutta nyt samalla on nähtävä myös kulman taakse. Yhtään elinkelpoista yritystä ei saa päästä kaatumaan tässä poikkeustilanteessa ja kaikki mahdolliset vanhat ja uudet keinot on otettava täysimääräisinä erittäin nopeasti käyttöön.

– Ymmärrämme hyvin, että kunnilla on kärjessä monet murheet ja ratkaisut peruspalveluiden osalta. Akuuteinta kunnissa on nyt pohtia terveydenhuollon resursseja, mutta myös eri palveluiden jatkuvuutta. Sanomattakin on selvää, että päivähoidon ja koulujen sulkeminen vaikuttaa heti yritysten toimintakykyyn, Anssi Kujala toteaa.

– Kunnat ja yritykset elävät symbioosissa. Yhteistä tekemistä tarvitaan nyt. Valmistelemme myös suositukset tälle yhteiselle työlle, Kujala sanoo.

– Käsittelimme myös työn tehostamista ja koordinointia alueellisesti. Tiedän hyvin, että alueellisia yhteistyömalleja on jo vireillä, mutta pyrimme tällä valtakunnallisella työllä luomaan selkeät ja tehokkaat toimintamallit. Esimerkiksi SY:n aluejärjestö voi olla se taho, joka kutsuu koolle heti alueelliset toimijat, Anssi Kujala kertoo.

toimitus(at)yrittajat.fi