Yrittäjien Jäsenpalvelu on väliaikaisesti pois käytöstä ke 7.6. klo 8-16 sivustouudistuksen vuoksi. Pahoittelemme häiriötä.

17.1.2017 klo 11:59
Uutinen

Suomen Yrittäjät kuntavaaleissa: Kunnat pois markkinoilta, yrittäjyydelle tilaa

Suomen Yrittäjät haluaa vähentää merkittävästi kuntien palveluyritysten roolia markkinoilla ja muistuttaa kuntavaaleihin valmistautuvia, että kuntien hankinnoilla on suuri merkitys oman kunnan yritysten menestykselle ja mahdollisuudelle kasvaa ja työllistää.

Suomella on eurooppalaisessa vertailussa erittäin suuri kuntasektori ja laaja kunnallinen yritystoiminta. Kunnallisia palveluyrityksiä toimii esimerkiksi siivouspalveluissa, jätehuollossa ja ruokahuollossa – aloilla, jotka paikalliset yritykset voisivat hoitaa.

– Tämä johtaa tehottomuuteen ja tuo raskaan verotaakan yrityksille ja työntekijöille sekä syö elintilaa työllistäviltä yrityksiltä, puheenjohtaja Jyrki Mäkynen Suomen Yrittäjistä sanoo.

– Kunnanvaltuustojen ei pitäisi pohtia, miten palvelut tuotetaan, vaan mistä ne ostetaan, hän muistuttaa.

Suomen Yrittäjät julkisti kuntavaalitavoitteensa tänään Helsingissä.

Suomen Yrittäjien mukaan yksityiset yritykset pystyisivät tuottamaan palvelut tehokkaasti ja voisivat julkisten asiakkuuksien avulla kasvaa, kansainvälistyä ja työllistää.

– Kuntavaaleissa on luotava yksityisen ja julkisen välille uusi liitto, joka valjastaa markkinatalouden palvelemaan yhteiskuntaan. Näin on tehtävä, jotta velkaantuminen taittuu ja voimme oikeasti auttaa niitä ihmisiä, jotka apua tarvitsevat, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Hankinnat ovat voimakas elinkeinopolitiikan työkalu

Kun sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksessa sote poistuu kuntien vastuulta maakunnille, valtuutetuille vapautuu energiaa keskittyä kunnan elinkeinopolitiikkaan. Suomen Yrittäjät muistuttaa, että hankinnat ovat merkittävä elinkeinopoliittinen työkalu.

– Fiksu hankinta ei vie vaan tuo euroja. Osto oman alueen yritykseltä jättää veroeurot omalle seudulle. Hyödyt ovat moninkertaiset: se auttaa esimerkiksi säilyttämään ja tarjoamaan työpaikkoja kunnassa, Jyrki Mäkynen sanoo.

Palveluseteli auttaa luomaan paikallisia sote-palveluita

Kunta valmistautuu uuteen sote-uudistuksen parhaiten ottamalla nopeasti käyttöön uusia palveluseteleitä ja laajentamalla olemassa olevien käyttöä. Palvelusetelit ovat kunnissa nyt vajaakäytöllä: arviolta puolet Suomen kunnista käyttää niitä.

– Valtuustokauden alussa kunnilla on vielä sote-valtaa, joten kuntien kannattaa avata palveluita palvelusetelillä käytettäväksi. Kun uudistus tulee voimaan, kunnassa olisi toimivat markkinat. Se vahvistaisi lähipalveluita ja paikallisia sote-alan pienyrityksiä, Mäkynen vinkkaa.

Tavoitteena 2000 yrittäjävaltuutettua

Suomen Yrittäjät kampanjoi kuntavaaleissa sen puolesta, että valtuustoihin saataisiin paljon yrittäjiä.

– On kunnan ja kuntalaisten etu, että yritykset menestyvät. Ne tuovat työtä, palveluita ja verotuloja. Yrittäjät tietävät parhaiten, millaiset päätökset auttavat yrityksiä menestymään. Siksi valtuustoihin tarvitaan yrittäjiä, kaikista puolueista, Pentikäinen sanoo.

Edellisissä kuntavaaleissa peräti viidesosa valituista, lähes 2000 valtuutettua, oli yrittäjiä. Tavoite on nyt sama. Yrittäjäjärjestö ei tue ehdokkaita eikä puolueita rahallisesti. Jäsenyrittäjäehdokkaille järjestö tarjoaa näkyvyyttä ja kaikille ehdokkaille tietoa yrittäjyydestä.

Lisätietoja:

Suomen Yrittäjien kuntavaaliohjelma: https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kuntavaalit-2017/a/yrittajyys-kunnan-tarkein-voimavara-545179

puheenjohtaja Jyrki Mäkynen, Suomen Yrittäjät, p. 0400 364 791, jyrki.makynen(at)yrittajat.fi

toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944, mikael.pentikainen(at)yrittajat.fi

elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama, Suomen Yrittäjät, p. 040 587 2445, susanna.kallama(at)yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, yli 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä puolet on yksinyrittäjiä ja puolet työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät noin 650 000 henkilöä. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu lähes 400 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 63 toimialajärjestöstä. Espoon Yrittäjät on Suomen Yrittäjien suurin paikallisyhdistys.