21.1.2019 klo 20:35
Uutinen

Suomen Yrittäjät luo suhteita britteihin – ”Kannattaa varautua kovaan brexitiin”

Britannian yrittäjäjärjestön FSB:n edustajat vierailivat Suomen Yrittäjien toimistolla maanantaina. ”Olemme innostuneita tekemään yhteistyötä kanssanne”, toteaa FSB:n puheenjohtaja Mike Cherry.

The Federation of Small Businesses (FSB) on Britannian suurin yrittäjäjärjestö. Sillä on noin 170 000 pienyrittäjää jäseninä. FSB tarjoaa jäsenilleen samantyyppisiä palveluja kuin SY, esimerkiksi laki- ja veroneuvontaa sekä jäsenetuja.

– Hienoa saada teidät vieraaksemme, Britannia on tärkeä vientimaa suomalaisille yrityksille, totesi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vieraille.

FSB:n puheenjohtaja Mike Cherry on ollut puutavara-alan yrittäjänä yli 40 vuoden ajan ja hänen yrityksensä valmistaa myös korkkituotteita ja lahjatavaroita ja palkintoja. Toinen brittivieras James Sibley vastaa FSB:n EU- ja kansainvälisistä asioista.

Suomen Yrittäjiä keskusteluissa edustivat toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, pääekonomisti Mika Kuismanen, kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgren, kansainvälisyysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Koponen ja valiokunnan jäsen Kai Lindell.

Tärkeä kumppani

Britannia on Suomen 7. tärkein vientimaa ja 10. tärkein tuontimaa. 15 000 suomalaista yritystä tekee kauppaa brittien kanssa.

– Tämä tapaaminen on tärkeä avaus brittiläisen yrittäjäjärjestön kanssa, konkreettinen kanava. Päätimme puolin ja toisin yhteistyön aloittamisesta, sanoo Suomen Yrittäjien kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgren.

Hän toivoo, että britit tulisivat mukaan yrittäjien eurooppalaiseen kattojärjestöön SMEUnitediin.

Yhteistyötä voidaan tehdä niin järjestöjen välillä, b-to-b kuin julkisten toimijoiden kanavien kautta ja avulla.

– Voimme auttaa brittejä toimimaan suomalaisten julkisten toimijoiden kuten Business Finlandin kanssa, toteaa Mikael Pentikäinen.

Suomen tavaraviennin arvo Britanniaan oli 2,7 miljardia euroa vuonna 2017 ja palveluiden viennin arvo 1,4 miljardia.

200 suomalaisella yrityksellä on tytäryhtiö Britanniassa ja 12 000 työntekijää siellä. Brittien vastaavat luvut ovat 300 tytäryhtiötä ja 20 000 työntekijää Suomessa.

Metsäteollisuus on edelleen Suomen tärkein vientisektori Britanniaan. Se oli noin 31 % tavaraviennistä vuonna 2017 ja vuotta aiemmin 39 %.

Varautuminen kovaan brexitiin

Britit varautuvat paraikaa brexitiin eli EU-eroon ja vaihtoehtoja on monia. Pahimpana vaihtoehtona on ns. kova brexit, sopimukseton tila ilman siirtymäaikaa 1.4. lähtien.

Pehmeämpi vaihtoehto on se, että brittihallitus anoo muilta EU-mailta jatkoaikaa sopimusneuvotteluihin – tai jos pääministeri Theresa May ei muuta reunaehtojaan, alahuone voi ottaa ohjat käsiinsä ja hakee jatkoaikaa. Myös toinen kansanäänestyskin on esitetty yhtenä vaihtoehtona.

Alahuone tyrmäsi viikko sitten Mayn hallituksen neuvotteleman brexit-sopimuksen luvuin 432–202.

Maanantaina iltapäivällä pääministeri May piti puheen ja koetti patistaa brittiparlamenttia brexit-sopimuksensa taakse. Hän pitää edelleen esillä mahdollisuutta, että Britannia voi erota EU:sta vaikka ilman sopimusta.

May totesi, että jos Britannia haluaa välttää pikaeron, parlamentin pitää äänestää brexit-sopimuksen puolesta. Hänen mukaansa toinen vaihtoehto on perua brexit-ilmoitus ja jäädä EU:hun.

– Kovan Brexitin vaara kasvaa ja tämä vaihtoehto on syytä huomioida yritysten toiminnassa, sanoo Palmgren. Teollisuustuotteissa tulli voisi silloin olla 5 prosentin luokkaa, mutta joissakin tuotteissa se voi nousta yli 40 prosentin. Hallinnollinen taakka kasvaisi merkittävästi, Suomen Yrittäjien kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgren sanoo.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi