Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Energiatuki
Kuva: Getty Images
18.1.2023 klo 08:12
Uutinen

Suomen Yrittäjät: Pidennykset sähkölaskujen maksuaikoihin tervetulleita, yrityksillä tarvetta myös energialainalle

Yrittäjiä on tuettava energiakriisissä maksuaikojen pidennyksellä, energialainalla ja pahan päivän varalta valmisteltavalla yleisellä energiatuella, vaatii Suomen Yrittäjät.

– Monella yrittäjällä on isoja hankaluuksia suurien sähkölaskujen kanssa. Tukiohjelmalla pitää varmistaa, että yritykset pysyvät hengissä ja voivat jatkossakin tarjota työpaikkoja, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä.

Yrittäjäjärjestö kiirehtii eri toimenpiteitä yritysten tukemiseksi. Maksuaikojen pidennys on parhaillaan lausuntokierroksella. Energialainasta ja yleisestä energiatuesta puolestaan odotetaan esitystä.

Suomen Yrittäjät esittää, että Finnvera tai muu julkinen toimija toisi markkinoille valtion takaaman korkotuetun lainan, jolla muuten terveet yritykset voisivat hoitaa energian hinnan noususta johtuvat yllättävät rahoitustarpeet.

– Finnveran energialaina auttaisi elinkelpoisia yrityksiä sähkölaskupiikkien hoitamisessa. Takaisin maksettavat lainat olisivat valtiontaloudelle kohtuuhintainen ratkaisu, mutta tehokas tukitoimi, ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Yleinen energiatuki valmisteluun

Suomen Yrittäjät on esittänyt jo kuukausia hallitukselle, että tilanteen heikkenemiseen on varauduttava valmistelemalla tukimalli, jossa tuki kohdennetaan toimialasta ja yritysmuodosta riippumatta yrityksiin, joiden energiakulut ovat nousseet eniten.

Suomen Yrittäjien mukaan valtiokonttori olisi hyvä taho jakamaan tukea korona-ajan yleisen kustannustuen lailla. Tuen pitäisi Yrittäjien mukaan myös kannustaa säästämään energiaa.

– Hyvä, että hallitus on ottanut tämän tarpeen tosissaan, ja esitys on valmistelussa. Lainsäädäntö asiasta on tehtävä ja se voitaisiin ottaa käyttöön esimerkiksi asetuksella, sanoo Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen.

– Kuten viimeinen vuosi on osoittanut, energiakriisin etenemistä on vaikea ennustaa, ja tukitoimien tarve voi syntyä yllättäen. Pitää olla valmius ottaa käyttöön kustannustuen kaltainen energiatukimalli, sanoo Pentikäinen.

Yrittäjägallupissa marraskuussa neljä prosenttia yrittäjistä sanoi tarvitsevansa välttämättä energiatukea. Teollisuudessa osuus oli suurempi, ja energian hintojen nousu iskee lujaa erityisesti teollisuuteen.

– Tilanne on vaikea. Hallituksen pitää tehdä valmiiksi malli yritysten energiatukeen ja ottaa se tarvittaessa nopeasti käyttöön, sanoo Pentikäinen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus