– Suomen Yrittäjät esittää TEM:ille vaatimuksen väliaikaisesta ratkaisusta. Enää ei käy se, että yrittäjät joutuvat odottamaan, sanoo johtaja Harri Jaskari Yrittäjistä. Kuva: SY Point
Johtaja Harri Jaskari, Suomen Yrittäjät. Kuva: Johanna Erjonsalo
24.4.2023 klo 09:55
Uutinen

Suomen Yrittäjät vaatii TEM:ltä ratkaisua jumissa olevien investointitukien maksatukseen – ”Enää ei käy, että yrittäjät joutuvat odottamaan”

Monet yrittäjät ovat jälleen olleet yhteydessä Suomen Yrittäjiin, koska eivät saa jo hyväksyttyjä investointitukia työ- ja elinkeinoministeriöltä tietoliikenneongelmien vuoksi.

– Suomen Yrittäjät esittää TEM:ille vaatimuksen väliaikaisesta ratkaisusta. Enää ei käy, että yrittäjät joutuvat odottamaan, sanoo johtaja Harri Jaskari Yrittäjistä.

Järjestelmän käyttöönotto on jumittanut pahasti jo pari vuotta, ja TEM on koko ajan lupaillut, että järjestelmä tulee pian kuntoon, mutta ratkaisua ei ole tullut.

Nyt investointiavustuksen saaneet yrittäjät joutuvat itse toimimaan pankkeina eli ovat ottaneet kalliita luottoja, jotta saavat sovitut investointinsa maksettua, kun investointiavustuksia ei saada tilille.

Suomen Yrittäjät kehottaa yrittäjiä, joilla tämä ongelma nyt on, olemaan yhteydessä Jaskariin.

– Suomen Yrittäjät haluaa selvittää, kuinka monella yrittäjällä on tämä ongelma. Välitämme nämä tiedot sitten ministeriölle. Odotamme, että TEM myös vaatii yhtiötä, joka tätä tekee järjestelmää, saamaan tietojärjestelmän nopeasti kuntoon. Yrittäjät eivät voi toimia pankkeina, Jaskari sanoo.

Kuopion Yrittäjien hanke viivästyy

Esimerkkitapauksena Kuopion Yrittäjät kertoo viivästyksen aiheuttamista hankaluuksista. Kuopion Yrittäjät jätti rahoitushakemuksen ELY-keskukselle ”Yksinyrittäjästä työnantajaksi”-hankkeeseen vuosi sitten kesäkuussa.

– Pari viikkoa sitten ELY-keskukselta kerrottiin, että hanke etenee myötätuulessa, mutta TEM ei ole saanut maksatushakemuksia käsittelevää ohjelmistoa toimimaan, joten jos saisimme myönteisen päätöksen kevään käsittelyssä, ensimmäinen maksatus pystyttäisiin tekemään todennäköisesti vasta ensi vuoden puolella, jos silloinkaan, kertoo Kuopion Yrittäjien toiminnanjohtaja Kirsi Sisso-Litmanen.

Yksinyrittäjästä työnantajaksi -hankkeeseen on tulossa kaksi työntekijää, mutta järjestö joutui siirtämään hankkeen aloituksen vuodenvaihteeseen.

– Emme voi ottaa riskiä kuuden kuukauden palkoista ilman että on tietoa maksatusjärjestelmän toimimisesta. Ihmettelemme kovasti, kuinka voi olla mahdollista, ettei TEM ole saanut järjestelmää toimimaan ajoissa, eihän tämä rakennerahastokauden muutos mitenkään yllätyksenä ole heille tullut. Tässä on vaarana, että hankkeita pystyvät pian hakemaan ja hallinnoimaan vain esimerkiksi oppilaitokset, joiden kassa kestänee paremmin ja joilla lienee varaa odotella saataviaan. Meillä pienenä toimijana siihen ei ole mahdollisuutta, sanoo Sisso-Litmanen.  

ELY-keskukset eivät saa kiertää tietojärjestelmää

Työ- ja elinkeinoministeriö on toistaiseksi vastannut Suomen Yrittäjille, että rahojen maksatuksen viivästyminen johtuu tietojärjestelmän rakentamisen viivästymisestä. Tämä on puolestaan estänyt ELY-keskuksia suorittamasta maksuja. Rahat tulevat ELY-keskusten kautta, mutta ELY-keskukset eivät ole saaneet lupaa TEM:ltä kiertää tietojärjestelmää.

– Nyt on erittäin tärkeää siirtyä asiakaslähtöisyyteen. Tämä ongelma on ollut jo vuosikausia. Nyt pitäisi vaikka käsityönä hyväksyä nämä maksut asiakaslähtöisesti ja hoitaa asia. Eihän se voi olla asiakkaan ongelma, jos tietojärjestelmä ei vielä toimi, Jaskari sanoo.

TEM on vastannut Yrittäjille näin:

– EURA2021-järjestelmän maksatusosio ei ole vielä valmis. Viivästyminen johtuu ohjelman monien tukimuotojen ja erilaisten kustannusmallien digitalisaation laajuudesta ja työläydestä. Mitään yksittäistä teknistä syytä ei ole. Yritystuet on valmistelussa priorisoitu ja yritämme  parhaamme mukaan edistää järjestelmän kehittämistyötä yhteistyössä järjestelmän toimittajan Netum Oyn kanssa. Maksatusosion valmistelu etenee kustannusmalleittain ja julkaisemme lähipäivinä loppuvuoden aikataulun, josta näkee eri osioiden valmistumisaikataulun loppuvuoden 2023 aikana. Aikataulu päivitetään tänne: EURA 2021 UKK | Rakennerahastot.

“Maksun tapahduttava sähköisen järjestelmän kautta”

TEM sanoo, että avustusten maksamisen on lain mukaan tapahduttava sähköisen järjestelmän kautta, eikä avustusta ei voida siis maksaa järjestelmän ulkopuolella. Avustus erääntyy maksettaessa, eli sillä ei ole laista tulevaa eräpäivää. 

Ongelma alkoi marraskuussa 2021, kun työ- ja elinkeinoministeriön tilaama uusi EURA 2021 -tietojärjestelmä oli tarkoitus ottaa käyttöön. Sen kautta haetaan ja myönnetään kehittämis- ja investointiavustuksia esimerkiksi yrityksille.

Aluksi haun alkua jouduttiin siirtämään vuoden 2022 maaliskuulle, sillä It-yhtiö Netumilta tilattu uusi tietojärjestelmä ei ollutkaan valmis vastaanottamaan yritysten hakemuksia. Maaliskuussa tukien hakeminen avautui, mutta hakemusten arviointiin ja päätösten tekemiseen tarvittava ohjelman osa ei ollutkaan käyttövalmis. Nyt avustuksia on myönnetty, mutta niitä ei saada maksuun saman järjestelmän ongelmien vuoksi.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen