12.6.2020 klo 10:19
Uutinen

Suomen Yrittäjien kuntabarometrissa Keski-Pohjanmaa viidenneksi paras

Kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys on yrittäjille elinkeinopolitiikassa ylivoimaisesti tärkeintä ja hankintoihin toivottiin sujuvuutta. Myös alueen toimivat tietoliikenneyhteydet saivat kiitosta

Iro Research kysyi yrittäjiltä 16.2.–13.5 Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kyselyyn vastasi 10 404 yrittäjää eri puolilta Suomea. Yrittäjät kokevat kyselyn tärkeäksi kanavaksi sillä vastaajien määrä kasvoi edellisestä vastaavasta kyselystä yli 4 000 yrittäjällä. Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueelta vastauksia tuli 339. Alueen vastaajista 31% oli yksinyrittäjiä ja peräti 81% vastaajista työllisti alle 10 henkilöä.

Kysyttäessä elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanoista alueittain nousi Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueen kunnat maan viidenneksi parhaaksi alueeksi ollen 3,08%, joka on parempi kun valtakunnallisesti 2,97%.

Kalajoella yrittäjät ylivoimaisesti tyytyväisimpiä

Top-10 kuntien sarjassa 10.000-50.000 asukasta Kalajoen Kaupunki sijoittui elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanojen keskiarvossa valtakunnallisesti parhaalle kahdeksannelle sijalle. Alueen tyytyväisimmät yrittäjät olivat kunnan toimintaan Kalajoella, jossa arvosana oli peräti 3,74%. Heti perässä tulivat Nivala 3,56%, Ylivieska 3,33% ja Pietarsaari 3,07%.

Kalajoella kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys, hankintapolitiikka, ja yrityspalvelut koettiin tärkeimmiksi – Elinkeinopolitiikan asema kunnassa nähtiin erittäin hyvänä sekä koettiin että on panostettu infraan, kuten kulkuväyliin ja tietoliikenneverkkoihin, yritysneuvontaan sekä oli ideoitu useampia hankkeita koko kaupungin elinkeinoelämän elävöittämiseksi, toteaa Järkkälä.

Alueella yleisesti tärkeimpänä yrityspalveluina pidettiin aloittavan yrityksen palveluja, rahoitus- ja investointineuvontaa ja verkostoitumista. Lisäksi tärkeämpinä yrittäjät pitivät alueen yritys-, sekä koulutus- ja osaamisen palveluita.

– Alueella on monipuolinen koulutustarjonta, aina peruskouluista, ammattikorkeakouluun ja yliopistotason opintoihin saakka. Lisäksi on panostettu oppisopimuspalveluihin, toteaa Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Mervi Järkkälä.

Omistajanvaihdospalvelu oli samassa suhteessa valtakunnallisten tulosten kanssa, mutta kuitenkin alueen yleinen kunnan päätöksenteon tehokkuus yritysten kannalta sekä hankinnat, nähtiin hieman huonontuneen viime kyselyn jälkeen. Kuntabarometri kysely tehtiin viimeksi 2018.

Kuntien tulisi enemmän jakaa hankintoja pienempiin kokonaisuuksiin, olla avoimempia ja kutsua yrityksiä vielä enemmän vuoropuheluun erityisesti tulevista hankinnoista, toteaa Järkkälä. Koska kuntien hankinnat ovat tärkeässä roolissa alueen yrittäjien keskuudessa, tarjoaa yrittäjäjärjestö hankintaneuvonta -renkaan yrittäjien käyttöön. Neuvontaa saa mm. tarjousten laatimiseen, Järkkälä kertoo.

Sen sijaan kansainvälistymis- ja mentorointipalveluita yrittäjät eivät näytä kunnilta juuri kaipaavan. Kansainvälistymis- ja mentorointipalveluita tarjoavat muutkin, joten vaikuttaisi siltä, ettei omaa kuntaa niinkään kaivata niihin toimijaksi.

Nivalan ja Ylivieskan yritys- ja koulutuspalvelut saivat kiitosta yrittäjiltä, ja Pietarsaaressa yrittäjät pitivät kunnan linjasta päätöksenteon yrityslähtöisyydessä.

– Varsinkin näin korona-aikana yhteydenotot yritysneuvojiin on lisääntynyt ja yhteydenpitoa toimijoiden välillä on tiivistetty, kertoo Järkkälä. Lisäksi uusi hanke sujuvoittaa omistajan- ja sukupolvenvaihdoksia alueella. Haluamme pitää alueen elinvoimaisena ja jokainen yritys on meille tärkeä, Järkkälä lisää.

Keskipohjalaiset yritykset suosittelisivat omaa kuntaansa muille yrittäjille suhdeluvulla -12, joka on hieman parempi kuin valtakunnallinen suhdeluku -14.

Lisätietoja:

Keski-Pohjanmaan Yrittäjien alueraportti: https://www.yrittajat.fi/sites/default/files/kuntabarometri2020_keskipoh…

toimitusjohtaja Mervi Järkkälä, Keski-Pohjanmaan Yrittäjät p. 0500 561 145, mervi.jarkkala@yrittajat.fi

Yrittäjien kuntabarometrin valtakunnallinen raportti: https://www.yrittajat.fi/sites/default/files/yrittajien_kuntabarometri_t…

kehittämispäällikkö Hannamari Heinonen, Suomen Yrittäjät, p. 050 567 3395, hannamari.heinonen@yrittajat.fi

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät on jäsenmäärältään alueensa suurin elinkeinoelämän järjestö, joka ajaa pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Yrittäjäjäseniä alueella on 2 400, kaikilta toimialoilta ja paikallisia yrittäjäyhdistyksiä 22. Toimialue kattaa 18 kuntaa/kaupunkia ja olemme osa Suomen Yrittäjiä. Yli puolet jäsenyrityksistämme on yksinyrittäjiä. www.yrittajat.fi/keskipohjanmaa

12.6.2020