12.6.2020 klo 14:46
Uutinen

Suomen Yrittäjien Pentikäinen Heinävedellä: Etätyön kasvu maakuntien suuri mahdollisuus

Suomessa on siirrytty etätöihin koronakriisin aikana enemmän kuin missään muualla Euroopassa, kertoo Eurofoundin tutkimus.

”Tämä on huikea mahdollisuus maakunnille, joissa on paljon vapaa-ajan asuntoja. Koronakriisin aikana tehty etä- ja digiloikka kertoo työelämämme etätyövalmiudesta. Työntekijät ja työnantajat ovat valmiita lisäämään etätyötä. Se lisää ihmisten hyvinvointia ja yritysten tuottavuutta”, Pentikäinen sanoo.

”Etätyön kasvun edellytys on hyvät yhteydet ja peruspalvelut. Tietoliikenneyhteyksien rinnalla myös muilla yhteyksillä on merkitystä, koska ihmiset liikkuvat kotiensa ja työpisteidensä välillä sekä asiakkaidensa luona. Siksi on tärkeä huolehtia yhteyksistä”, Pentikäinen sanoo.

Pentikäisen mukaan kuntien pitää panostaa siihen, että kahdella paikkakunnalle asuville on nykyistä enemmän mahdollisuuksia osallistua, vaikuttaa ja kantaa vastuuta monipaikkaisesti.

”Tämän mahdollistaminen on yhteinen etumme. Itsekin olisin mieluusti kehittämässä tavalla tai toisella toisen kotikuntani Lapinlahden asioita.”

”Kaksoiskuntalaisuus on torpattu eri selvityksissä. Maailman muutos kuitenkin puoltaa sitä. Jos on tahtoa, löytyy keinoja”, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjyydellä on erittäin suuri rooli monipaikkaisuuden kehittämisessä.

”Digitaalisuutta hyödyntävä yrittäjyys on monipaikkaisuuden avain. Sitä pitää edistää. On tärkeää, että monipaikkaisesti toimivat yrittäjät voivat luontevasti verkostoitua monella paikkakunnalla ja saada tukea myös toisen kotipaikkakunnan elinkeinopalveluista”, Pentikäinen esittää.

”Monipaikkaisuus on entistä useamman maakunnan hyvinvoinnin perusta. Se täytyy nostaa vahvemmin politiikan agendalle”, hän summaa.

Muita kiinnostavia aiheita