Tampere-talo - Muumi
30.1.2023 klo 07:30
Uutinen

Suomi kiinnostaa nyt japanilaisturisteja erityisen paljon – ja tässä kaavassa Tampereella on parikin valttikorttia

Jos Pirkanmaalla näkyy lähivuosina tavallista enemmän japanilaisturisteja, ei siitä parane pahemmin yllättyä. Japanilaiset etsivät nyt perinteisten nähtävyyksien lisäksi entistä enemmän elämyksiä sekä inspiroivaa toimintaa, ja tässä pelissä ovat vahvoilla sekä Suomi että Tampere

Jotain kertonee sekin, että Japanin matkailualan liitto on valinnut Suomen yhdeksi pääkaukokohteista. Se tarkoittaa, että aikaisempien Japanissa suosittujen Euroopan kiertomatkojen sijaan, joissa Suomi on siis ollut yksi monista kohdemaista, nyt matkanjärjestäjiä kiinnostavat vain Suomeen keskittyvät matkailutuotteet.

Visit Finland näkee tässä evoluutiossa – kiertomatkakohteesta pääkohteeksi – isoja mahdollisuuksia ja isosti positiivista, sillä viipymän pidentyessä majoitusöiden määrä sekä matkailutulot per matkaaja kasvavat. Lisäksi olettaa sopii, että kun Suomessa vietetään entistä enemmän aikaa, perinteisen Helsingin ja Lapin rinnalle otetaan matkakohteita entistä enemmän myös muualta Suomesta. Löytyypä meiltä Tampereelta myös eräs Muumi-aiheinen museo, joka on tunnetusti Japanissa kovassa huudossa.

Muumimuseo
MUUMI JA sauna ovat molemmat Japanissa kovassa huudossa. Tampereella molemmat ovat hyvin vahvasti edustettuna, minkä voi olettaa ohjailevan japanilaisia turistivirtoja lähitulevaisuudessa myös Tampereelle.

Internethaut puhuvat puolestaan

Pohjoismaisessa mittakaavassa Suomi on perinteisestikin ollut japanilaismatkailijoiden ykkösmaa yöpymisillä mitattuna. Etenkin talvikausina Suomi on ollut Pohjoismaiden markkinajohtaja. Joskin nyt takana on tietysti koronan seurauksena pari rospuuttovuotta. Pandemia nimittäin romautti luvut lähes olemattomaksi. Sitä ennen menikin lujaa, sillä huippuvuosina 2017 ja 2019 japanilaisten yöpymisiä rekisteröitiin yli 225 000.

Japanilaisten Suomea kohtaan osoittaman kiinnostuksen puolesta puhuvat myös matkailuaiheiset internethaut. Alkuvuonna Suomi-hakujen määrissä Japani oli kolmas heti Saksan ja Yhdysvaltojen jälkeen, ja kuluvan vuoden toisella neljänneksellä japanilaiset tekivät Suomesta hakukonehakuja toiseksi eniten heti yhdysvaltalaisten jälkeen.

Visit Tampere
Rajaportin sauna

 Lapasyöttöjä moneen otteeseen

Niin japanilaiset kuluttajat, media kuin myös matkanjärjestäjät ovat kiinnostuneita matkakohteen turvallisuudesta, puhtaudesta sekä suorasta lentoyhteydestä Japanin ja matkakohteen välillä, jotka kaikki siis satavat suoraan Suomen laariin.

– Suomessa japanilaisia kiinnostavat ennen kaikkea luonto, kaupunkilomat ja suomalainen elämäntapa, kuten sauna, design sekä kahvi- ja kahvilakulttuuri, huomauttaa Visit Finlandin Japanin markkinavastaava Tarja Koivisto, joka lisää listaan myös revontulet, joulupukin sekä porot.

Suomen medianäkyvyys Japanissa on nykypäivänä varsin korkea, mikä johtuu Suomen jo useamman kerran saavuttaneesta maailman onnellisimman maan tittelistä sekä paraikaa Japanissa valitsevasta saunomis- ja saunabuumista. Eiköhän tähänkin saata Tampereella Suomen saunapääkaupunkina olla hyvinkin pari ässää hihassa, vaikka nyt sitten Rajaportti.

Kuvat: Business Tampere

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 13.12.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala