1.6.2018 klo 07:02
Uutinen

SuperShe-saaren yrittäjä: ”Ei ole tasa-arvoa, jos naiset eivät ole huipulla ja saa yhdenvertaista palkkaa”

Naisille tarkoitettua lomasaarta Raaseporiin puuhaava Kristina Roth kertoi eilen torstaina Helsingissä idean saaresta syntyneen syrjimättömyyden ajatuksesta.

Arctic15-tapahtumassa puhunut saksalais-yhdysvaltalainen yrittäjä selitti vain naisille tarkoitettua SuperShe-saarihankettaan startup-henkiselle yleisölle.

– Jos katsot tätä asiaa, kaikki on kiinni perspektiivistä. Hankkeeni tukee syrjimättömyyttä. Kun käyn säätiöni vuosittaisissa tapaamisissa, olen ainoa nainen. Näistä kokemuksista SuperShe kumpusi. Voit keskittyä joko negatiivisiin tai positiivisiin näkökohtiin, Kristina Roth kertoi kuulijoille vierellään Click Venturesin perustaja Carman Chan.

Rothin tavoitteena on tuoda naiset yhteen. Hänen perustamassaan SuperShe-verkostossa on yli 6000 jäsentä. Hän puhui myös Suomen tasa-arvosta, ja totesi, ettei ole mitään tasa-arvoa, jos naiset eivät ole huipulla ja saa yhdenvertaista palkkaa.

Suomessa Rothin hanke on saanut lunta tupaan useammalta rintamalta. Tasa-arvovaltuutettua on pyydetty arvioimaan, onko vain naisille tarkoitettu saari liiketoimintana tasa-arvolaissa kiellettyä syrjintää.

”Tunnista myös se, milloin on aika päästää ihmisistä irti”

Roth luotsasi aiemmin Seattlessa, Yhdysvalloissa omaa yritystään, Matisia Consultantsia. Independent-lehden tietojen mukaan se teki 45 miljoonan dollarin liikevaihtoa vuonna 2015.

Roth ja Chan puhuivat liiketoiminnan skaalaamisesta. Roth neuvoi valitsemaan tiimiinsä oikeat ihmiset, mutta myös tunnistamaan sen, milloin on aika päästää ihmisistä irti.

– Kuinka tiedät, onko joku henkilö oikea sinun yritysesi dna:han ja kulttuuriin. Irtisano myös ajoissa, jos henkilö ei ole oikea. Voit opettaa ihmisille monia asioita, mutta jos asenne ei ole oikeanlainen kulttuuriisi, silloin kannattaa päästää henkilö menemään.

– Ole hiukan parempi kuin kilpailijasi. Jos olet hitusen parempi kuin kilpailijasi, silloin tulet pärjäämään.

Roth neuvoi, että älä aliarvioi myynnin voimaa.

– Tulen insinööripuolelta. Tiedän, miten he ajattelevat. Insinöörit ovat niin keskittyneitä siihen, että heillä on mahtavin teknologia, mutta älä eksy tekemään tuotetta, jota kukaan ei halua. Kysy asiakkailta.

– Myynnissä se on 50-50. Toisen kahdesta myyntimiehestäsi tulet erottamaan. Myykö hän; se on yksinkertaista mittaamista. Jos ei myy, erota hänet. Toisaalta voit tehdä hyväntekeväisyyttä, ja sekin on ok, mutta kerron, jos haluat neuvoni.

Sukupuolisokea

Kristina Roth ei katso sukupuolta palkatessaan ihmisiä töihin.

– Olen sukupuolisokea. Konsultointibisneksessäni rekrytoin IT:n osaajia ja jos nainen tuli haastatteluun, olin iloinen.

Hän kertoi tulleensa juuri maalaamasta Raaseporissa sijaitsevan saaren rakennuksen lattioita.

– Älkää unohtako pitää hauskaa [kaiken keskellä], muutoin se ei ole sen arvoista.

Lopuksi hän toivoi, että suomalaiset saisivat lakata valittamasta säästä. Roth pitää Suomen talvesta ja sää on upea parhaillaankin.

Teksti ja kuva: Riikka Koskenranta