Kuva: Rec.fi / Eetu Linnankivi
13.11.2023 klo 13:44
Uutinen

Suurella sydämellä työskentelevä yrittäjä Mikko Valtonen palkittiin K-ryhmän Vuoden työnantajakauppiaana

K-ryhmä järjestää vuosittain K-Duuni-kilpailun, jossa etsitään vuoden työnantajakauppiasta sekä kaupan työntekijää. Ehdokkaita voivat ilmoittaa asiakkaat ja K-ryhmän työntekijät. K-Supermarket Hämeenkyrön ja K-Market Kyröskosken kauppias Mikko Valtonen palkittiin 4.11.2023 K-ryhmän Vuoden työnantajakauppias -palkinnolla.

Valtonen sai kehuja ja kiitosta erityisesti iloisesta ja hyväntuulisesta asenteesta sekä hyvästä maineesta työnantajana. Voittajalle palkinto oli tärkeä ja erityisesti siitä syystä, että asiakkaat ovat olleet mukana ehdottamassa palkinnon saajaa. Valtonen pitää vuoropuhelua asiakkaiden kanssa erittäin merkityksellisenä. Kauppiaan arkeen kuuluu keskeisenä osana asiakkaiden kuunteleminen ja erilaisista toiveista viestiminen. Arjen kohtaamisten rinnalla kauppiaan ja Hämeenkyrön ja Kyröskosken markettien elämää voi seurata myös eri somekanavissa.

Myös K-kauppias on yrittäjä

Aina ei muisteta tai ymmärretä, että myös K-kauppias on yrittäjä. Kauppiasvetoinen toiminta on itse asiassa K-ruokakauppojen kilpailuetu ja yrittäjänäkökulmaa voisi Valtosen mukaan korostaa vielä nykyistäkin enemmän.

Valtosen tie K-ryhmään ja yrittäjäksi ei ollut suora, mutta matkan varrella mukaan on tarttunut paljon tärkeitä oppeja. Koulutukseltaan Valtonen on sekä kauppatieteiden että hallintotieteiden maisteri. Ennen kauppiasuraa kokemusta kertyi myyntitehtävien lisäksi aina myymäläpäällikön työstä pitkään uraan Saarioisilla. Varsinainen K-kauppiasura alkoi kauppiasharjoittelun jälkeen K-Market Tampereen Aseman sekä K-Market Vellamonkadun johdossa. Vuoden 2022 alkupuolella avautui mahdollisuus uuteen, kun Valtonen siirtyi kauppiaaksi Hämeenkyröön.

Valtonen on nostanut yrittäjän ääntä esiin myös Pirkanmaan Yrittäjien nimikkoyrittäjänä. Niin Valtosen kuin myös muiden nimikkoyrittäjien tehtävänä on välittää päätöksentekijöille konkreettista tietoa suoraan yrittäjän arjesta.

Kuluttajien luottamus talouteen näkyy ostokäyttäytymisessä

Suhdannevaihtelut, pandemia ja maailmanpoliittinen tilanne näkyvät suoraan kuluttajien ostokäyttäytymisessä. Esimerkiksi aiemmat keskustelut sähkön hinnan ja korkojen noususta vaikuttivat suoraan kuluttajien ostohalukkuuteen. Tällä hetkellä Valtonen kokee päivittäistavarakaupan tilanteen vakaana. Erilaisten premium-tuotteiden kysyntä on lähtenyt nousuun, mikä on hyvä merkki ja kertoo kuluttajien uskosta talouteen. Ihmiset panostavat ruokaan ja hyvä ruoka näyttelee keskeistä roolia myös erilaisissa juhlissa.

Pirkanmaan talous 2023 -raportin mukaan kaupan alan yleistilannetta on leimannut vuonna 2022 sekä vuoden 2023 alkupuolella maltillinen kasvu. Kasvua oli vuoden 2023 ensimmäisellä puolivuotiskaudella 2 % edellisen vuoden vastaavaan tilanteeseen verrattuna. Pirkanmaalla vähittäiskaupan liikevaihto on koko Suomen tasoa korkeampi.  Myös syksyn pk-yritysbarometrin tulokset kertovat osin samaa viestiä. Kaupan alan yrittäjät uskovat liikevaihdon hienoiseen kasvuun myös seuraavien 12 kuukauden aikana. Kuitenkin yleinen suhtautuminen toiminnan kannattavuuteen ja vakavaraisuuden kehittymiseen on negatiivisen puolella. Yleisesti kannattavuuteen vaikuttavat muun muassa kustannus- ja korkotasojen nousu.

Hämeenkyrön oma yhteisö

Yrittäjälle on tärkeää toimia yhteistyössä muiden yrittäjien kanssa. Valtonen pyrkii hyödyntämään paikallisten yrittäjien palveluja ja tuotteita. Yhteistyön kautta oppii myös tuntemaan muita yrittäjiä ja yhteisön toimintaa. Hämeenkyrössä Valtonen on osallistunut muun muassa yrittäjien aamukahveille ja Landefest-tapahtuman toteuttamiseen. Yhtenä tärkeänä kokonaisuutena nousee esiin kuntayhteistyön merkitys. Hämeenkyrössä tämäkin toimii!

Mikko Valtonen on yksi Pirkanmaan K-kauppiasyrittäjistä, jotka tarjoavat ostoedun Yrittäjien jäsenille omissa toimipisteissään. Kaikki jäsenedun tarjoavat K-toimipisteet löydät täältä.

Teksti: Elina Purho