Kiikan Suvituuli
Kiikan kylässä toimiva lounaskahvila sulkee ovensa taloyhtiön huonon rahatilanteen takia.
16.5.2022 klo 14:48
Uutinen

Suvi Marjamäen suosittu kyläkahvila on pakko lopettaa – Taustalla taloyhtiön talouskriisi ja tuplaantunut vastike

Marjamäen kahvilaan pitäisi tehdä kesäkuuhun mennessä remontti, joka maksaisi 20 000 euroa.

Sastamalan Kiikan kylässä toimiva lounaskahvila Kiikan Suvituuli on ollut yli kymmenen vuoden ajan monen kylän asukkaan kantapaikka, mutta pian se sulkee ovensa pysyvästi. Asiasta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Kahvilan lopettamisen taustalla on erikoinen vyyhti, johon ovat olleet vaikuttamassa myös Sastamalan kunta ja Huittisten Säästöpankki.

Vuonna 2010 kahvilayrityksen perustanut Suvi Marjamäki sai vuonna 2015 terveystarkastajalta määräyksen keittiötilojen laajentamisesta. Sitä ennen hän oli ottanut lainaa asiakastilojen laajentamiseen ja wc-tilojen rakentamiseen.

Keittiön laajentamisen yhteydessä lattia vaurioitui. Sen korjaaminen jäi koronan jalkoihin.

Vastikemaksut nousseet rajusti

Varsinaiset ongelmat alkoivat, kun samassa taloyhtiössä sijainnut Huittisten Säästöpankin liiketila myytiin. Pian Sastamalan kaupunki päätyi myymään niin samassa rakennuksessa sijainneen uimahallin tilat uudelle omistajalle sadalla eurolla.

Uudet omistajat eivät ole pystyneet maksamaan kauppojen jälkeen yhtiövastikkeita taloyhtiölle. Alun perin hoitovastike oli 230 euroa. Viime kesänä se nousi 370 euroon ja tulevana kesänä 530 euroon. Tämän lisäksi osakkaat maksavat tänä vuonna neljä ylimääräistä vastiketta. Hoitovastikkeen lisäksi on maksettava lämpövastike, joka nousee 1,60 eurosta neliöltä 1,90 euroon neliöltä.

– Myytyjen kahden tilan osuus yhtiön tuloista on 60 prosenttia. Nyt me muut olemme olleet siinä tilanteessa, että vastikemaksut ovat nousseet rutkasti ja nousevat edelleen, Marjamäki kertoo. Hän kummastelee pankin ja kaupungin ratkaisua. 

”En voi alkaa remontoimaan lattiaa tässä tilanteessa. Siksi ainoa vaihtoehto on lopettaa.”

Suvi Marjamäki

– Mielestäni niiden olisi pitänyt ostaa jäljelle jääneet osakkeenomistajat ulos. Jäljelle jääneet osakkeenomistajat eivät saa mistään sellaisia lainoja, millä tehdään esimerkiksi viemäriputkiremontti. Pelkät taloyhtion käyttökulut ovat niin isot, ettei yhtiö selviä niistä.

Remontti maksaisi 20 000 euroa

Marjamäki on tarjonnut omistamiaan kahvilatiloja taloyhtiölle yhdellä eurolla. Hänen on lopetettava toiminta toukokuun lopussa, sillä terveystarkastajien asettama takaraja keittiön lattian kunnostuksella on kesäkuu. Remonttiin pitäisi investoida noin 20 000 euroa.

– En voi alkaa remontoimaan lattiaa tässä tilanteessa. Siksi ainoa vaihtoehto on lopettaa. Vastikemaksut ovat liian isoja yksinyrittäjälle.

Kiikan Suvituuli on ollut lähiasukkaiden suosiossa.

Marjamäki on esittänyt taloyhtiölle kirjanpitäjänsä toiveen, että tällaisessa tilanteessa taloyhtiö tulisi hakea konkurssiin. Osa taloyhtiössä sijaitsevien kuuden asunnon asukkaita haluaa kuitenkin jäädä asumaan.

– Konkurssin myötä asukkaat menettäisivät kotinsa ja jokaisen pitäisi muuttaa pois. En pysty itse maksamaan vastikkeita jatkossa, joten nekin jäävät taloyhtiön kontolle ja se joutuu ottamaan tilat haltuun.

Haave murskaantui

Entisen uimahallin ja pankin tilat ovat edelleen tyhjillään eikä Marjamäki usko, että tiloihin löytyy uutta yritystoimintaa. Taloyhtiössä on öljylämmitys, mikä osaltaan lisää kuluja.

Marjamäki ei tiedä, mitä hän jatkossa tekee. Hän toivoo, että taloyhtiö ”armahtaisi” hänet ostamalla tilat itselleen. Marjamäellä on edelleen velkaa noin 180 000 euron remonttilainoista, joiden turvin hän on kunnostanut tiloja.

– Olen viisikymppinen ihminen, joka on tehnyt 30 vuotta raskasta fyysistä työtä. Yrittäjyyden aikana ei ole tullut liiemmin lomia pidettyä, joten kyllä tässä on aika poikki. Haaveeni oli, että olisin saanut eläkkeelle asti tehdä töitä omassa kahvilassa.

Pauli Reinikainen