Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

28.2.2017 klo 07:30
Uutinen

Sylkky helisee… Pellava jalostuu Paneliassa

Biolin Oy hallitsee koko ketjun kylvöstä terveysvaikutustuotteiden valmistukseen ja markkinointiin. Oman tuoteperheen lisäksi yrityksen selkäranka ovat pellavaöljyä hyödyntävät yhteistyökumppanit.

Pellava kasvaa kotikunnan lisäksi Nakkilassa, Porissa, Karkkilassa ja aina Lahdessa asti. Öljynpuristamo ja jatkojalostamo sijaitsevat Paneliassa. Yrityksen reippaan 300 000 euron liikevaihdon keihäänkärki on kansainvälisesti rekisteröidyllä tuotemerkillä varustetut terveysvaikutustuotteet.

– Kylmäpuristusmenetelmä säilyttää kaikki ravintoaineet. Se on ehdottomasti ainoa oikea tapa valmistaa öljyä ja rouhetta, yrittäjä Tapani Suonperä tietää.

Pelkkä viljeleminen ei riitä. Pitää panostaa jatkuvaan ideointiin ja tuotekehitykseen.

Suonperän mielestä on ehdottoman tärkeää, että tuotteella on kasvot ja luotettavat kumppanit.

– Tuotteen jäljitettävyys on nykyään tärkeä ostokriteeri. Haluamme näyttää avoimesti, mistä tuote tulee ja miten se valmistetaan.

Yritys tuo tuttuuden pakkauksiinkin: niissä komeilevat omat koirat, tutut hevoset ja lapset sekä lähimaisemat.

Ensimmäinen tuote, hevosten pellavarouhe, sai heti hyvän vastaanoton. Se kannusti laajentamaan. Yksi yrityksen pitkäaikaisimmista yhteistyökumppaneista on Villa Pellavan toimitusjohtaja Sari Lehtimäki. Hänen hevosensa ovat alusta alkaen olleet pellavaöljytuotteiden koemaistajia. Nykyään erilaisia tuotanto- ja lemmikkieläinten terveysvaikutetuotteita myydään Suomen eri puolilla.

Terveysvaikutustuotteet ovat kova sana maailmallakin. Biolinin vientiponnistelut ovat toistaiseksi vasta nettisivujen kieliversiotasolla.

– Maailmalla ollaan entistä kiinnostuneempia terveyttä edistävistä tuotteista. Omissa tuotteissamme yhdistämme pellavarouheen esimerkiksi hunajaan ja metsämarjoihin. Niillä voisi olla kansainvälistäkin menestystä, Sari ja Tapani uskovat.

Biolinin pellavaöljyä käytetään myös Uula-perinnemaalien raaka-aineena. Lisäksi puuveneiden perinteiset puunsuojausaineet ovat pellavaöljypohjaisia. Paikallisen munantuottajan, Satamunan kanan popsivat pellavarouhetta lisäravintonaan. Näin muniin saadaan tärkeitä omega3-rasvahappoja.

Yrittäjäyhteistyöstä kertoo kylän keskellä, joen partaalla toimiva Wanha Sähkötehdas. Tila on kunnostettu pieteetillä myymäläksi, jossa on tarjolla pellavatuotteiden lisäksi muotia ja lahjatavaraa. Ensi kesänä keskustan kaunis maamerkki maalataan valkoisella kalkkimaalilta kauttaaltaan.

Elävä maaseutu vaatii toimivia tuotteita, mutta myös visuaalista kauneutta.

– Sinisenä kukkiva pellavapelto viehättää matkailijankin silmää. Moni pysähtyy ihailemaan ja ihmettelemään. Ennen vanhaan joka töllillä oli pieni pläntti pellavaa, nykyään hyötykasveja tunnistetaan heikommin. Pellon laidalta saa myös kerätä pellavakimpun kotiin vietäväksi, Suonperä kertoo.

– Biolin valmistaa pellavapohjaisia terveystuotteita koirille ja hevosille. Lisäksi tuotamme pellavansiemeniä elintarvikekäyttöön, Tapani Suonperä kertoo.

Korjuukypsät siemenet ovat kauniin ruskeat. Pellavaöljy syntyy omassa puristamossa.

Yrityksen ensimmäinen tuote oli hevosten pellavarouhe. Se on edelleen myydyin tuote. Lassi-hevoselle sitä tarjoaa Elli Kataja.

Sari Lehtimäki on yrityksen pitkäaikainen yhteistyökumppani.

Biolin toimittaa pellavaöljyä kauvatsalaiselle perinnemaalitehtaalle.

Teksti: Maiju Junko Kuvat: Joonas Salli