24.5.2018 klo 13:16
Uutinen

Tähän yrityksen myyminen yleensä kariutuu: Älä tee yleistä virhettä

Liian moni yrittäjä lähtee ajamaan yrityksensä toimintaa alas samalla kun toiveissa on firman myyminen.

Yritysten omistajanvaihdos ei läheskään aina onnistu. Seurauksena voi olla yrityksen toiminnan alasajo.

Tampereella eilen ja tänään järjestetyssä Kunnallisjohdon seminaarissa aihe herätti vilkasta keskustelua- Finnveran aluepäällikkö Janne Koivuniemi muistutti yleisöä, että omistajanvaihdos on aina parempi vaihtoehto kuin toiminnan lopettaminen tai konkurssi.

Viime vuonna Finnvera käytti 120 miljoonaa euroa omistajanvaihdosten rahoittamiseen.

– Käytännössä vaihtoehtoja on kolme. Ei niiden välillä pitäisi olla epäselvyyttä siitä, mihin kannattaa pyrkiä.

Älä aja toimintaa alas

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien omistajanvaihdosten asiantuntija Timo Maunulan mukaan liian moni yritykselleen ostajaa etsivä yrittäjä lähtee ajamaan toimintaansa alas.

– Yritystä pitäisi kehittää loppuun asti, jotta se olisi mahdollisimman kiinnostava ostokohde. Ei ostajia kiinnosta yritys, joka on menettänyt asiakkaitaan ja jota ajetaan alas.

Toinen yleinen virhe on yrityksen hinnan arvioiminen liian korkealle.

– Esimerkiksi vanhoille koneille asetetaan monesti liian kallis hinta. Ne saattaa saada halvemmalla jostain muualta. Muutoinkin hintaa kannattaa miettiä tarkasti. Maunula jatkaa.

Korkean hinnan taustalla on usein tunnearvo ja liian kalliiksi arvioitu varasto. Moni saattaa laskea myös liian paljon arvoa tulevaisuuden kasvulle.

Muita haasteita ovat yrityksen sijainti, joka voi karkottaa ostajia. Merkittävämpi ongelma on se, ettei jatkajaa löydy omasta perheestä.

– Moni nuori lähtee Helsinkiin eivätkä he ole enää käytettävissä yrityksen johtoon, Maunula sanoo.

Näin kunta hyötyy

Maunula kertoi Tampereen tapahtumassa hyviä uutisia omalta alueeltaan, jossa yrityskauppoja on tehty tänä vuonna jo yhdeksän kappaletta. Maunulan mukaan koko vuoden määrä tulee olemaan suurempi kuin kahtena edellisvuonna.

– Kunnat hyötyvät jokaisesta sukupolvenvaihdoksesta. Samalla kun yrittäjät saavat jatkajan toiminnalleen ja saavat korvauksen tekemästään työstä, uudet yrittäjät voivat löytää valmiin, toimivan yrityksen. Samalla jokainen yrityskauppa luo verotuloa kunnalle.

Maunula muistuttaa myös, että onnistuneet yrityskaupat luovat elinvoimaisuutta kuntaan.

Teksti ja kuva: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi