Entinen Teboil-yrittäjä elää epätietoisuudessa
Matti Tukiainen yllättyi siitä, että Teboilin vaatimus meni kokonaisuudessaan läpi käräjäoikeudessa. Kuva: Antti Aho
15.9.2023 klo 15:32
Uutinen

Takavarikkopäätöksen saanut entinen Teboil-yrittäjä elää nyt ”löysässä hirressä” – Syyttää Teboilia kiusanteosta: ”Haluaa pelotella muita”

Huoltoasemayrittäjä Matti Tukiaisen mukaan Teboililla ei ole mitään varsinaista voitettavaa oikeustaistelussa.

Ilta-Sanomat uutisoi vastikään Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä, jonka mukaan venäläisessä omistuksessa oleva Oy Teboil Ab on oikeutettu vaatimaan Leppävirralla toimivan huoltoaseman omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron arvosta.

MT Huoltamo Oy:n yrittäjä Matti Tukiainen vaihtoi Teboil-huoltamonsa ST1-lipun alle viime vuodenvaihteessa. Sen jälkeen Teboil on vaatinut häneltä miljoonan euron korvauksia sopimusrikkomuksesta. Olemme aikaisemmin kertoneet asiasta täällä. Nyt määrätty takavarikko on osa korvausvaatimusta.

Käräjäoikeuden tuore päätös löi yrittäjän ällikällä.

– En oikeastaan tiedä vielä, mitä tämä tarkoittaa. Ilmeisesti ulosottomies tulee käymään, mutta yrityksen tilillä ei ole mitään, joten mitään otettavaa ei ole.

Tukiainen yllättyi siitä, että Teboilin vaatimus meni kokonaisuudessaan läpi käräjäoikeudessa. Hän olis varautunut pienempään takavarikointisummaan.

– Lakimiesystäväni kertoi, että tämä on Suomessa vallitseva käytäntö. Useimmiten hakijan vaatimus hyväksytään, koska pelätään omaisuuden hukkaamista. Vaatimuksen hyväksyminen ei kuitenkaan kerro mitään oikeuden lopullisesta päätöksestä.

”Mennään löysässä hirressä”

Tukiainen vaatii lakimiehensä kanssa Teboililta vastavakuutta. Se aiheuttaisi Teboilille korvausvelvollisuuden, jos vakuustakavarikko katsotaan myöhemmin aiheettomaksi ja sen todetaan aiheuttaneet merkittävää vahinkoa yritykselle.

”Jos keittiön uuni rikkoutuu, en tiedä, kannattaako sitä korjata. Uuden ostaminen ei ainakaan kannata, jos olen hukkaamiskiellossa.”

Matti Tukiainen, yrittäjä

Tukiainen uskoo, että hänet asetetaan hukkaamiskieltoon. Se tarkoittaisi, ettei yritystä tai sen irtaimistoa saa myydä. Yrittäjä on käynyt neuvotteluja yrityksen myymisestä, mutta suunnitelmat täytyy nyt ainakin joksikin aikaa unohtaa.

– Käsitykseni on, ettei Teboil voi lopettaa tai ulosmitata liiketoimintaa. Varmaa on, ettei liiketoimintaa voi jatkaa normaalisti.

Hankalaksi edennyt oikeusprosessi on tehnyt liiketoiminnan kehittämisestä mahdotonta.

– Käytännössä en pysty tekemään investointeja. Jos keittiön uuni rikkoutuu, en tiedä, kannattaako sitä korjata. Uuden ostaminen ei ainakaan kannata, jos olen hukkaamiskiellossa. Se tekee yrityksen toiminnan erittäin haasteelliseksi. Tässä mennään nyt löysässä hirressä ja katsotaan, mitä eteen tulee.

”Motiivina vain kiusanteko”

Tukiaisen huoltoasemaliiketoiminta on piristynyt selvästi sen jälkeen, kun hän vaihtoi aseman ST1-lipun alle. Koronavuosilta on silti edelleen vuokrarästejä, joita yritys ei ole pystynyt maksamaan. Tukiainen omistaa kiinteistön.

– Menemme edelleen kädestä suuhun, mutta Teboilista irtaantumisen jälkeen yritys on pystynyt maksamaan vuokransa normaalisti. Asiakkaat palasivat välittömästi käyttämään palveluita, kun aseman logo vaihtui. Yritys olisi kaatunut ilman sitä päätöstä.

Tukiaisella on edelleen pankkilainaa asemaan tehdystä remontista. Hänen onnensa nykyisessä tilanteessa on se, että pankilla on yrityskiinnitys lainasta. Ulosottomies ei pysty ulosmittaamaan huoltamon kiinteää omaisuutta, koska se on Tukiaisen henkilökohtaisessa omistuksessa.

– Teboil tietää tämän ja sen, että he eivät voi saada minulta vaatimaansa summaa. Ei tässä ole motiivina mikään muu kuin kiusanteko. Samalla halutaan pelotella muita omistajakauppiaita, jotta he eivät uskalla irtautua Teboilista. En keksi Teboilin toiminnalle mitään muuta järkiperäistä selitystä. Heillä ei ole mitään voitettavaa. Teboil kokee voittavansa, jos he saavat ajettua yritykseni konkurssiin.

Oikeustaistelusta on luvassa jopa vuosien mittainen. Tukiaisella ei ole vielä tietoa, koska asiaa käsitellään seuraavan kerran käräjäoikeudessa.

– Siihen asti olen löysässä hirressä. Tässä vaiheessa ajatukset seilaavat. Välillä olen kädet pystyssä ja välillä tulee vahva tunne siitä, ettei pidä luovuttaa.

Yrittäjä ihmettelee, miksi suomalaiset edelleen käyttävät Teboilin palveluita.

– Eikö ihmisissä ole sen verran pokkaa että vaihdettaisi tankkauspaikkaa, hän kysyy.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen