Kuva: Getty's Images
30.4.2024 klo 10:09
Uutinen

Tällainen oli huhtikuun inflaatio – Yrittäjien ekonomisti: ”Korkotaso Suomelle kohtuuton”

Euroopan keskuspankin on odotettu laskevan ohjauskorkoja kesäkuussa, mutta toisin kuin Suomessa, euroalueella inflaatio ei ole vielä selätetty. Korkojen lasku näyttää yhä epävarmemmalta.

– Aivan viime päivinä tummat pilvet ovat alkaneet kasaantua korko-odotusten ylle, kun yhä useamman Euroopan keskuspankin johtajan puheissa on tapahtunut muutos. Näyttää siltä, että EKP:n neuvoston jäsenet ovat havahtuneet tilanteeseen ja ovat yhä epävarmempia korkojen laskun ajankohdasta ja suuruudesta, sanoo Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen.

– Suomen yhdenmukaistettu inflaatio on hiipunut, joten korkotaso on meille kohtuuton, Malinen sanoo.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli Suomessa huhtikuussa 0,6 prosenttia. Maaliskuussa yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli niin ikään 0,6 prosenttia ja helmikuussa 1,2 prosenttia.

– Luvut osoittavat sen, että Suomen inflaatio on alittanut selvästi Euroopan keskuspankin kahden prosentin tavoitteen kokonaiskysyntää rajoittavan kireän rahapolitiikan vuoksi. Tämän takia vallitseva korkotaso on meille liian korkea, Malinen sanoo.

Huhtikuussa inflaation kuukausimuutos oli ennakkotietojen mukaan 0,1 prosenttia.

– Tämä vahvistaa sen, että inflaatio näyttäisi oleva Suomessa selätetty, ja kuluttajien ostovoima kasvaa vakaasti. Tätä kuvaa vasten kuluttajien maanantaina julkaistu luottamusindikaattori oli yllättävän negatiivista luettavaa, pohtii Malinen.

Maanantaina julkaistujen Tilastokeskuksen ja EK:n tilastojen mukaan kuluttajien ja yritysten luottamus on rapautunut huhtikuussa edelleen

Palveluinflaatio yhä korkea Euroopassa

Euroopan keskuspankin on odotettu laskevan ohjauskorkoja kesäkuussa, mutta toisin kuin Suomessa, euroalueella inflaatio ei ole vielä selätetty.

– Kokonaisinflaatio on kehittynyt oikeaan suuntaan, mutta palveluinflaatio on noin neljän prosentin tasolla aivan liian korkea. Korkean palveluinflaation seurauksena on yhä epävarmempaa, milloin koronlasku alkaa ja miten koronlaskut jatkuvat syksyllä. Suomen kannalta olisi välttämätöntä, että korkoja laskettaisiin mahdollisimman ripeällä vauhdilla, toteaa Malinen.

Yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi (YKHI) kuvaa kuluttajahintojen muutosta EU:ssa harmonisoidun kulutuskäsitteen ja laskentamenetelmän mukaisesti. Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen