3.9.2021 klo 08:50
Uutinen

Tällainen on startup-yrittäjä Mirka Saarisen työpäivä: ”Aivot käyvät jatkuvasti suunnittelukierroksella”

Yrittäjän päivää vietetään 5. syyskuuta. Tässä jutussa kerromme yhden yrittäjän päivästä.

Vanhusten ja ikäihmisten seurapalveluihin keskittyvän Seurana Oy:n yrittäjä Mirka Saarinen aloittaa päivänsä tutulla rutiinilla jokaisena arkiaamuna. Kello näyttää tuolloin seitsemää.

– Aamun pitää olla kiireetön. Käyn uimassa kylmässä meressä ja juon paljon kahvia. Siitä lähtee ideointi käyntiin. Kylmä vesi saa aivot liikkeelle.

Ideointi hoituu koiran kanssa tehdyn kävelylenkin aikana. Kun liikuntahetki on takana, Saarinen aloittaa varsinaisen työpäivän etätoimistolla tai toimistolla muun tiimin kanssa noin klo 9.

Seuraavat tunnit pitävät sisällään paljon puheluita asiakkaiden ja uusien rekrytoitavien seuralaisten kanssa. Seuralaiset ovat Saarisen yrityksen työntekijöitä, jotka ovat iäkkäämpiä kuin monessa muussa työpaikassa. Heidän keski-ikänsä on 67 vuotta.

Saarisen yritys tarjoaa palveluita ikäihmisten omaisille. Ideana on helpottaa omaisten taakkaa tarjoamalla vanhuksille virikkeitä, seuraa ja apua arkipäiväisissä askareissa. Palvelua myydään koteihin ja hoivakoteihin.

Yrittäjän päivään kuuluu luonnollisesti myös hallinnollisia asioita.

– Se on itselleni sitä tylsempää puolta yrittämisessä. Numeroiden pyörittely ei ole vahvin osa-alueeni, mutta onneksi minulla on töissä ihmisiä, jotka osaavat sen paremmin.

Lapsi tuo tasapainoa elämään

Kun työpäivä kääntyy lopuilleen, Saarinen käy vielä läpi päivän asiakaskohtaamiset ja niistä tehdyt ”kuulumisviestit”, joihin on kirjattu seuralaisten kuulumiset omaisille.

– Samalla kun nukutan poikaa, käyn raportit läpi. Minulle tuo hyvän fiiliksen se, että oma rakas yritykseni tuottaa iloa ja merkityksellisyyttä ihmisille.

Kun lapsi nukahtaa puoli kymmenen aikaan, Saarinen viimeistelee työt ja ottaa sen jälkeen hetken rennosti.

– Koska omistan yrityksen yksin, päätän yksin aika monesta asiasta. Olen ollut aina kova tekemään töitä. Aivoni käyvät jatkuvasti suunnittelukierroksella. Saan paljon kiksejä muutoksesta, kasvusta ja palautteesta. Tasapainoa arkeeni tuo lapsi. Kun vien 9-vuotiaan pojan harrastuksiin, ehdin itse tehdä pitkiä ulkoilulenkkejä.

Tulevana maanantaina Saarisen yritykseen liittyy ensimmäinen osakas. Päätös oli loppujen lopuksi helppo.

– Kyseessä on kaivattu ja iloinen muutos. Saan vahvistuksen myyntiin. Yritykseen tulee lisää kokemusta, osaamista ja intoa. Toinen osakas on ollut jo pidempään haaveena, mutta on vienyt aikaa löytää henkilö, jonka kanssa haluaa olla työn puolesta naimisissa, Saarinen kertoo.

Tulevana sunnuntaina vietettävä Yrittäjän päivä muistuttaa Saarista omasta neljä vuotta kestäneestä yrittäjäurasta. Hän on edelleen vakuuttunut valinnastaan.

– Vaikka minulla ei ollut omaa yritystä neljä vuotta sitten, toimin silloinkin hyvin yrittäjälähtöisesti. Minulla on ollut aina se asenne, että omalla työllä saa asioita aikaan, on sitten palkkatöissä tai yrittäjänä. Yrittäjänä minulle vahvistuu se ajatus, että olen omalla tapaa oman tien kulkija, ei ole selitysvelvollisuutta minnekään, vaikka toki on vastuu omasta tiimistä.

Yrittäjän päivää on vietetty Suomessa 1990-luvulta lähtien.

Kuva: Seurana Oy

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi