24.1.2023 klo 07:30
Uutinen

Taloudellinen puskuri uupuu joka neljänneltä

Moni kotitalous on tällä hetkellä tiukoilla elinkustannusten noustessa nopeasti. Danske Bankin Lasikatto lompakossa -kyselytutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen ei pystyisi elämään kuukauttakaan pelkästään säästöillään. Ja pienituloisista jopa 40 prosenttia elää ilman mitään taloudellista puskuria.

Enemmän kuin joka neljäs suomalaisista, 27 prosenttia, elää ilman mitään taloudellista puskuria. He eivät siis voisi elää pelkillä säästöillään edes yhtä kuukautta. Lisäksi 12 prosenttia arvioi voivansa elää säästöillään noin kuukauden. Viimeaikaisen kehityksen valossa tietoa voi pitää huolestuttavana.

– Moni kotitalous on nyt poikkeuksellisessa tilanteessa, kun esimerkiksi sähkölasku ja asuntolainan korot vievät aiempaa isomman siivun käytettävissä olevista kuukausituloista. Monen taloudellinen mielenrauha on koetuksella, jos puskureita ei ole, huomauttaa Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.

Hyvä lähtökohta taloudelliselle puskurille on, että omalla tilillä on neljän kuukauden menoja vastaava summa. Kyselytutkimuksen mukaan tällainen puskuri on ainoastaan 11 prosentilla suomalaisista. Laine-Tolonen kehottaa helpotusta tarvitsevia harkitsemaan asuntolainan laina-aikaan pidennystä.

– Asuntolainalle voi myös harkita lyhennysvapaata, kun tarvitsee väliaikaista apua arjen kuluista selviämiseen. Lyhennysvapaan voi hyödyntää myös säästämiseen, joka luo lisäturvaa talouteesi. Taloudellista mielenrauhaa voi parantaa myös ottamalla itselleen lainan takaisinmaksun turvan joko uuteen tai olemassa olevaan lainaan, Laine-Tolonen sanoo.

Pankin toteuttamaan kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1518 yli 18-vuotiasta suomalaista.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 13.12.2022