Kuva: Getty Images
21.12.2023 klo 12:08
Uutinen

Talouden shokit painoivat kasvuyritysten määrän laskuun – Vähennystä eniten rakennusalalla

Tilastokeskuksen mukaan kasvuyrityksiä oli viime vuonna 2 600, kun edellisenä vuonna niitä oli noin 2 800. Kasvuyritysten määrä oli huipussaan vuonna 2019, jolloin kasvuyrityksiä oli 3 730.

Viimeisten vuosien aikana koetut koronakriisi ja Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamat shokit talouteen ovat painaneet kasvuyritysten määrän laskuun, eikä palautumista kasvu-uralle ole vielä näkyvissä, Tilastokeskus sanoo tiedotteessaan.

Kasvuyritykset ovat vähentyneet viimeisen kolmen vuoden aikana eniten rakentamisen toimialalla. Rakennusalan heikon kehityksen taustalla on korko- ja kustannustason nousu, joka on vaikuttanut koko alaan epäsuotuisasti ja kehitys heijastuu myös kasvuyritysten määrään. Lisäksi kasvuyritysten kehitys on ollut epäsuotuisaa erityisesti kaupan ja teollisuuden toimialoilla.

Vuonna 2022 kasvuyrityksiä oli eniten teollisuudessa sekä informaatio ja viestintä -toimialalla. Näillä toimialoilla toimi yhteensä neljännes kaikista kasvuyrityksistä. 

Korona teki kuopan monen yrityksen kasvu-uraan

Kasvuyritykseksi luetaan yritys, joka työllistää kasvukauden alussa vähintään kymmenen henkilöä ja henkilöstömäärän keskimääräinen vuotuinen kasvu on yli kymmenen prosenttia vuodessa kolmivuotisella kasvukaudella.

Erityisesti koronakriisi aiheutti monelle kasvuyritykselle kuopan tässä kehityksessä ja ne putosivat pois kasvuyritysten luokasta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen