14.2.2018 klo 10:06
Uutinen

Tämä suomalainen älyroska-astia näkyy pian Tukholman katukuvassa

Miljoonakauppa vie suomalaisvalmistajan älyroska-astiat Tukholman kaduille.

Roska-astioistaan tunnetun suomalaisen Lehtovuoren kauppa on merkittävä etenkin uudenlaisten älyroskisten markkinoilla. Yrityksen CitySolar on älykäs roska-astia, joka on suunniteltu paikkoihin, joissa halutaan vähentää tyhjennyskertojen määrää ja jossa jätettä kertyy paljon.

CitySolar on varustettu aurinkoenergialla toimivalla puristinyksiköllä, joka tiivistää kerättyä materiaalia sisäastiassa ja keräyskapasiteettia saadaan hyödynnettyä tehokkaasti. Tyhjennyskertojen tiheyttä saadaan useissa tapauksissa pienennettyä 5-10 kertaisesti, yrityksestä kerrotaan. CitySolar kertoo astian täyttymisestä automaattisesti jätehuoltoon. Näin vältytään turhilta jätekuljetuksilta.

Valmistaja lupaa älyroskiksen maksavan itsensä takaisin kuljetussäästöinä alle kolmessa vuodessa.

Sijainti tallentuu pilveen

Ruotsin tilaus on Lehtovuoren historian suurin kertakauppa. Kyseessä on CitySolar-roskisten ensimmäinen tilaus ja samalla kansainvälinen päänavaus. CitySolarit valmistetaan perheyhtiön tehtaalla Ylöjärvellä. Tehdas työllistää 40 henkilöä.

– Jo tämä sopimus aiheuttaa uusia rekrytointeja muutaman henkilötyövuoden verran. Strategisesti tilaus on voitto teknologiakehityksellemme ja kansainvälistymisellemme, yhtiön tiedotteessa kerrotaan.

Älyroskikset toimitetaan ensi vuoden aikana. Tilaus käsittää 80 älyroska-astian lisäksi yli 1000 muuta kaupunkikalustetta kuten lajitteluastioita.

CitySolarissa uutta on roska-astioiden sijainnin ja täyttöasteiden tallentuminen pilvipalveluun. Näin käyttäjä näkee jätehuollon tilanteen reaaliaikaisesti.

Kuva: Valmistaja

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi