Tammelan vuoden yrittäjät 2021: Kuljetusliike M. Aaltonen Ky, Mikko ja Eveliina Aaltonen.
1.11.2021 klo 16:41
Uutinen

Tammelan vuoden yrittäjät 2021: Monta tukijalkaa kumipyörillä

Tammelan vuoden yrittäjinä 2021 on palkittu kuljetusliike M. Aaltonen Ky:n yrittäjäpariskunta Eveliina ja Mikko Aaltonen.

Aaltosten kuljetusyrityksessä ajoja tehdään neljän oman auton ja seitsemän kuljettajan voimin. Forssan ja Loimaan seudulla ajetaan maito- ja panimotuotteiden jakelussa sekä vaihtolava-autolla maa-ainesten kuljetuksissa, nosturipalveluissa, ylileveissä kuljetuksissa ja muissa toimeksiannoissa.
– Isällä oli oma kuljetusalan yritys ja suvussa on muitakin autoilijoita. Kyllä kiinnostus ammattiin ja yrittäjyyteen on saatu verenperintönä. Ei ole yrittäjäksi lähteminen kaduttanut, myhäilee Mikko Aaltonen.

Kaksi autoa ajaa kahdessa työvuorossa Valion maitotuotteita ja yksi Koffin juomia. Tavaraa käydään myös hyllyttämässä kauppaliikkeisiin. Lisäksi Mikko kertoo itse hoitavansa erityyppisiä palveluja vaihtolava-autolla. Pienellä talousalueella on pystyttävä muuntautumaan moneksi, jotta toimeksiantoja riittää tasaisesti pitkin vuotta.
– Kuorma-auton järkevä käyttöikä on 5–6 vuotta, koska sen jälkeen alkavat korjauskulut selvästi kasvamaan. Ja kun on tehty riittävästi poistoja, alkaa verottajakin muistamaan.

Oiva hymyilee, työvoiman saanti uhittelee

Yrityksen seinällä on esillä Oiva-raportti hymynaamoineen. Elintarvikkeiden kuljetuskalusto pitää ilmoittaa ja hyväksyttää kunnalliseen elintarvikevalvontaan (Ruokavirasto) elintarvikehuoneistoksi.
Ammattikuljettajat joutuvat aloittaessaan käymään direktiivikoulutuksen ja viiden vuoden välein ylläpitämään ammattipätevyyttään jatkokoulutuksilla.

Yrityksellä on toistaiseksi ollut onni löytää hyviä tekijöitä, mutta tilanne on menossa vaikeammaksi. Helsingin seudulla kuljettajia etsitään jo Suomen rajojen ulkopuolelta.
– Viimeksi rekrytoimme maaliskuussa ja silloin kuljettajan paikkaan oli vielä useita kymmeniä hakijoita. Vuoro- ja lauantaityö jonkin verran hillitsi kiinnostusta. Somen, TE-palvelujen ja viidakkorummun kautta kontakteja on tullut aika tasaisesti. TE-palveluja tietysti seurataan eniten, koska siellä on myös laaja tarjonta, toteaa Eveliina Aaltonen.

Markkinoilla on sähköä ilmassa

Kuljetusalan näkymät ovat piristyneet myönteisempään suuntaan SKAL-kuljetusbarometrin mukaan. Yrityksillä liikevaihto on lähtenyt kasvuun ja autojen sekä kuljetuskaluston kauppakin on kohentunut. Mitalin toiselta puolelta löytyvät työvoimapula ja voimakas kustannusten kasvu.
– Vuosi 2020 oli ”plusmiinusnolla”, mutta nyt kasvu näkyy meilläkin. Polttoaineen hinnan nousu rokottaa, mutta tämä on huomioitu kiinteissä sopimusajoissa.

Sähköautokannan yleistyessä kiinnostaa, tuleeko akkuenergia valtaamaan alaa myös raskaamman kaluston kuljetuksissa?
– Täyssähköisiä kuorma-autoja taitaa olla Suomessa vain pari kappaletta. Puhtaamman energian nimissä teille on tullut kaasuautoja joitakin kymmeniä. Uusien autojen takuuajan puitteissa hankitaan kokemuksia, onko uusi käyttövoima järkevää ja taloudellista.

Perheyrittäjät jakavat ilot ja surut niin työ- kuin perheasioissa ajasta sekä paikasta riippumatta. Eveliina on jonkin verran vähentänyt rooliaan yrityksessä, koska hän toimii myös perhehoitajana.
– Digitalisaation myötä taloushallinnon hoitaminen on helpottunut ja vie vähemmän aikaa. Auttelen kyllä jatkuvasti erilaisissa juoksevissa asioissa. Ja kyllä lapsetkin ovat kiinnostuneet yrityksen asioista ja lähtevät silloin tällöin mukaan keikoille, toteavat Eveliina ja Mikko.

Vakaalla tiellä heilahteluihin sopeutuen

Tammelan kunnan ja Oy Suomi Ab:n kanssa Aaltosilla tuntuu olevan välit kunnossa. Varsinaista toimitilaa tai hallia ei ole, mutta oman kodin vieressä sijaitsevalle kunnan tontille on lupa pysäköidä yrityksen autot. Paperitöistä suurin osa on annettu ammattilaisten hoidettavaksi mutta laskut ja palkat maksetaan kotitoimistossa.
– Aina pitää katsoa kokonaisuutta, vaikka vivahteissa voisikin olla viilaamista. Pitää elää yhteiskunnassa mukana ja sopeuttaa oma yrittämisensä siihen. Esimerkiksi polttoaineverotukselle emme voi mitään.

Aaltosten kuljetusyrityksen tulevaisuus pyritään pitämään vakaalla uralla. Laajentumisia on tapahtunut sopivien tilaisuuksien tullen ilman erityistä kasvustrategiaa. Yrityksen kannattavuutta on kuitenkin ajateltu niin, että tukijalkoja ja segmenttejä on riittävän monipuolisesti.
– Jos vastaavia tilanteita tulee, eteen, pidämme silmät ja korvat auki. Ei laajenemiselle esteitä ole, jos asiat sopivat omaan konseptiimme. Ja nyt ollaan jo siinä mittakaavassa, että pystyy välillä itsekin pitämän vapaata, kiittelee Mikko Aaltonen.

FAKTAA

M. Aaltonen Ky

Perustettu: 1.6.2006
Kotipaikka: Tammela
Yrittäjät: Mikko ja Eveliina Aaltonen
Toimiala:  Lämpösäädellyt kuljetukset, jätelavat, nosturipalvelut, ylileveäkuljetukset
ja maa-ainestoimitukset
Liikevaihto: 850 000 eur
Henkilökuntaa: Yrittäjät ja 7 kuljettajaa
Mikko Aaltosen luottamustoimet: Forssan Seudun Ammattiautoilijat ry varapuheenjohtaja, Sisä-Suomen Kuljetusyrittäjät ry hallituksen jäsen, Sisä-Suomen Kuljetusyrittäjät ry nuorten ryhmän vetäjä, Hämeen Elintarvikealan Kuljetusyrittäjät puheenjohtaja, Elintarvikealan Kuljetusyrittäjät ry hallituksen jäsen, Suomen kuljetus ja logistiikka ry hallituksen varajäsen, A-Vakuutuksen ammattiliikenteen isännistön edustaja

Muita kiinnostavia aiheita