Madonna Domingos ei hyppää yrittäjyyteen suinpäin. Takana on useita opintoja ja aiempaa yrittäjäkokemustakin. Kuva: Satu Hildén
26.4.2024 klo 14:23
Uutinen

Tamperelainen Madonna Isabella aikoo tehdä taiteesta kannattavaa liiketoimintaa

Nuoren ja kunnianhimoisen Madonna Domingosin hervantalaiskodin seinät on päällystetty liiketoiminta- ja markkinointisuunnitelmilla, joihin hän lisää saamiensa oivallusten mukaan post it -lappuja. Luovalle alalle hakeutuva yrittäjä tahtoo saada parhaat eväät yrittäjyyteen ennen heinäkuista hyppyään täysipäiväiseen yrittäjyyteen.

– Tarkoitukseni on elättää itseni – ja mahdollisesti jatkossa laajempikin tiimi – luovalla alalla, intohimotyölläni. Olen niin innostunut, kertoo Madonna silmät hehkuen.

Madonnalla on monipuolinen koulutustausta. Hän on valmistunut pukuompelijaksi Pyynikin ammattiopistosta, kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta, opiskellut liiketaloutta Sampossa ja valmistunut merkonomiksi Tredusta. Parhaillaan tuleva yrittäjä opiskelee yrittäjyyden ammattitutkintoa Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa (TAKK).

Olen todella onnellinen ja innostunut saadessani hypätä taas yrittäjäksi. Teen sen heti opintojeni päätyttyä kesällä.

Madonna Domingos

– Minulla on ollut y-tunnus aiemminkin, kun myin omaa taidettani. Olen todella onnellinen ja innostunut saadessani hypätä taas yrittäjäksi. Teen sen heti opintojeni päätyttyä kesällä, Madonna toteaa.


Perinteisempää tekemistä ja digitalisaation hyödyntämistä

Madonnan mukaan hänen vahvuutensa on monipuolisuudessa. Hän hallitsee piirtämisen, maalaamisen, valo- ja videokuvauksen, installaatiotaiteen sekä ympäristötaiteen. Näihin taitoihin yhdistyy ainutlaatuinen intohimo, joka ajaa häntä kohti unelmaa luovan alan yrittäjänä.

Tällä hetkellä hänellä on työpöydällään yrittäjyysopintojen rinnalla kirjaprojekti, joka käsittelee omaa taiteellisesta työskentelyä. Ensi vuoden suunnitelmissa on podcast, jossa taiteilijavieraiden kanssa keskustellaan taiteesta, yrittäjyydestä ja erilaisista elämänpoluista. Taiteilijalla on kokemusta taidenäyttelyistäkin. Nyt on katse suunnattu kirjastoista ja kansallishistoriallisesta museosta Saksassa uusille areenoille.

Nuoren taiteilijan arki täyttyy tällä hetkellä taiteen tekemisen rinnalla kirjaprojektista ja yrittäjyysopinnoista Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa TAKK:ssa. Kuva: Satu Hildén

Madonnalla on suomalainen isä ja mosambikilainen äiti, jotka toivat perheen Suomeen Madonnan ollessa 2-vuotias.

– Olen aina rakastanut piirtämistä. Lapsena järjestimme ystävien kanssa piirustuskilpailuita, jotka voitin. Tajusin jo silloin, että olen aika hyvä piirtämisessä.


Nuori nainen on haaveillut myös laulajan urasta ja rentoutuu lauleskellen välillä karaokea, katsellen saippuaoopperoita ja kuvaten luontoa.

– Rakastan kukkien värikkyyttä ja hyödynnän niitä taiteessani.

Yrittäjänä luovuus ja monipuolisuus ovat valttia


Madonnan yrittäjyys lähti liikkeelle henkilökohtaisesta intohimosta ja halusta tuoda taidetta ihmisten arkeen. Hänellä on selkeä, kunnianhimoinen visio.

– Tahdon tulla Marimekon kaltaiseksi ikoniksi alallani, hän vastaa napakasti.


Madonna suunnittelee koruja, visuaaleja, logopainatuksia, printtejä ja muita taideteoksia yrityksille ja yksityishenkilöille. Visuaalit voivat pyöriä taustalla esimerkiksi keikoilla, festareilla, klubeilla, näyttelyissä, tapahtumissa ja tilaisuuksissa.

– Haluan luoda wau-efektejä, jotka jäävät mieleen ja herättävät tunteita, taiteilija sanoo.

Innostus videomappausta kohtaan syntyi kokeilujen kautta. Siihen myötävaikutti into muistojen taltioimiseen ja muistoista taiteen tekemiseen. Videomappaus tarkoittaa tekniikkaa, jossa esimerkiksi esineiden tai rakennusten pintaan heijastetaan videotykillä animaatioita ja liikkuvaa kuvaa. Oma virtuaalinen vaatemallisto syntyi, kun Madonna katsoi ensimmäisiä editoimiaan videoita mallinuken pintaan heijastettuna. Virtuaalinen muotinäytös pitää sisällään videoteoksia, valokuvia tai piirroksista, jotka esitellään nukessa.

– Sain idean kokeilla, miltä kännykän avulla editoidut videot näyttäisivät nuken pinnalle heijastettuina. Leikin edelleen nukeilla, Madonna naurahtaa.

– Olen tajunnut, että apua ja vertaistukea saa muilta luovan alan yrittäjiltä ja muilta yrittäjiltä, kun vain avaa suunsa.

Madonna Domingos


Madonna uskoo verkostoitumisen ja luovuuden voimaan. Hän hakee inspiraatiota ympäristöstään ja pyrkii jatkuvasti oppimaan uutta.

– Olen tajunnut, että apua ja vertaistukea saa muilta luovan alan yrittäjiltä ja muilta yrittäjiltä, kun vain avaa suunsa.


Yrittäjäjärjestön opiskelijajäsenenä Madonna suunnittelee liittyvänsä Yrittäjiin jäsenyrittäjänä heti, kun hänen yrityksensä starttaa.

– Yrittäjyys on tie unelmieni toteuttamiseen, Madonna Isabella toteaa päättäväisesti.

Tuntuu siltä, että tämän naisen taiteellinen matka yrittäjänä voi edetä mihin tahansa.

Madonna Isabellan tarinaan ja tuotantoihin voit tutustua hänen verkkosivuillaan.

Satu Hildén