17.6.2020 klo 08:32
Uutinen

Tapahtumayrittäjän koronakevään tilinpäätös: ”Kakkosnelosella lyötiin päähän, sen jälkeen matto jalkojen alta”

Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa palataan tapahtumayrittäjän kevääseen.

Yrittäjän Podcastin kevätkauden viimeisessä jaksossa kuullaan kuopiolaista tapahtuma-alan yrittäjää Allu Koskista, joka tunnetaan muun muassa Tahkon juhannusfestivaalien järjestäjänä. Koronan takia häneltä peruuntui kolmisenkymmentä tapahtumaa. Jakso on kuunneltavissa Supla-palvelussa.

– Jos tilanne olisi normaali, tällä hetkellä olisi melkoinen hoppu. Nyt on tulossa vähän erilainen juhannus.

– Siltä tuntui, että kakkosnelosella lyötiin päähän ja sen jälkeen vedettiin matto jalkojen alta. Swot-analyysissä en tällaista osannut miettiä, Koskinen kuvaa koronakriisin alkumetrejä.

Kaikeksi onneksi hänen työtilanteensa on tällä hetkellä kohtuullinen.

– Piti muuttaa liiketoimintaa enemmän elämysmatkailuun. Vuokraamme muun muassa sup-lautoja, kanootteja ja sähkömopoja. Lisäksi meillä on elämyskahvila. Uskon, että ihmiset haluavat nyt käyttää rahaa erilaisiin aktiviteetteihin, kun matkustellaan enimmäkseen kotimaassa.

Yrittäjä on ikäväkseen huoma todennut, että moni tapahtuma-alan alihankkija on joutunut lopettamaan yritystoimintansa.

– Monia sellaisia yrityksiä on jo lopettanut, jotka ovat keskittyneet täysin tapahtumapuolelle tai jotka ovat erikoistuneet tekemään vain tiettyjä asioita festivaaleille. Ei kukaan ole pystynyt varautumaan tällaiseen. Sen takia valtion pitäisi tulla tapahtuma-alaa vastaan.

Katseet on suunnattu vuoden 2021 kesään.

– Nyt myydään lippuja ensi kesän juhannusfestivaaleille ja ensimmäisiä artistejakin on julkaistu. Koronatilanne muutti lipunmyynnin aikataulut aivan totaalisesti.

Koskisen kesä kuluu ensimmäistä kertaa myös lomailun parissa.

– Tänä kesänä päätin, että vuokrasin asuntoauton perheen kanssa. Kun festarit on peruttu, kierrellään uusia paikkoja, sellaisia joissa ei ole tullut käytyä.

Kuuntele Yrittäjän podcastin jaksosta, miten koronakriisi on vaikuttanut Koskisen työhön. Suplan ohella Yrittäjän Podcast on kuunneltavissa Spotifyssa ja Googlen podcast-palvelussa.

Kuva: Allu Koskinen

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi