Tapio Tolonen jätti yrityksensä Venäjälle
Yrittäjä Tapio Tolonen uskoi vielä viime vuonna, että saa myytyä yrityksensä Pietarin Kronstadtin piirissä.
7.11.2023 klo 09:19
Uutinen

Tapio Tolosen yritys toimii yhä Venäjällä: ”Jos ei kuulu Moskova-mieleisten kuppikuntaan, menee hankalaksi”

Hankala myyntilupaprosessi sai yrittäjän luopumaan myyntihankkeesta.

Lappeenrantalainen Tapio Tolonen yritti jonkin aikaa päästä eroon Pietarin lähistöllä Kronstadtissapitkään toimineesta yrityksestään, mutta tavoite osoittautui lähes mahdottomaksi. Olemme aikaisemmin kertoneet Tolosen tarinasta täällä.

Yritys toimii edelleen Pietarissa, mutta lähes täysin ilman Tolosta. Hän omistaa yrityksestä merkittävän osan, mutta pyrkii pitäytymään mahdollisimman paljon taka-alalla. Yritys valmistaa rakennus- ja konerakennusteollisuuden tuotteita Venäjän sisämarkkinoille.

– Byrokratia Venäjällä on mennyt todella vaikeaksi. Yrityksen myyntilupa pitää saada Moskovasta. Se onnistuu, jos ostaja on Moskova-mieleinen, mutta jos ei kuulu siihen kuppikuntaan niin homma menee hankalaksi. Sanotaanko, että tarpeeksi hankalaksi, joten olen jättänyt sen sikseen.

Tolonen ei koe ongelmaksi sitä, että hänen osittain omistamansa yritys toimii edelleen Venäjällä.

– Se on täysin erillään Suomen ja Euroopan toiminnoista juridisesti ja muillakin tavoin. Yritys elää Pietarissa omaa elämäänsä.

Kazakstanin kautta kierretään pakotteita

Viime aikoina Pietarin yrityksen omistuksessa ei ole tapahtunut muutoksia, mutta pakotteiden ja taloustilanteen takia työntekijöitä on sanottu irti.

– Tilapäisesti paremmat kaverit lomautettiin. Osa on kutsuttu takaisin, kun sisämarkkinoille on tullut jotain tilauksia.

Yrityksen toimintaan on vaikuttanut muun muassa se, että länsimaisia työkaluja ei ole juurikaan enää saatavilla. Tarjolla on lähinnä huonompilaatuisia kiinalaisia ja intialaisia työkaluja.

Tolonen on pannut merkille, että moni eurooppalainen yritys yrittää kiertää pakotteita toimittamalla tuotteita Venäjälle Kazakstanin kautta. Ilmiöstä on kertonut muun muassa Yle.

– Sitä tapahtuu paljon. Me emme lähde siihen mukaan. Kyse on periaatteesta. Se on minun eettinen kantani. On täysin sinisilmäistä ajatella, että Kazakstanista lähtevät tuotteet eivät menisi Venäjälle. Kazaniin oleva kauppa on 20-kertaistunut ja sen taustalla on nimenomaan tuotteita, joita aikaisemmin vietiin Euroopasta suoraan Venäjälle.

– Nyt Kazakstanista on tullut iso asiakas, mutta käytännössä se on vain läpivientipaikka, Tolonen jatkaa.

Tolosenkin yritykselle on tullut tiedusteluja tuotteista, joiden osoitteena olisi Kazakstan.

– Olemme ilmoittaneet, että emme ole sellaisen ringin kanssa missään tekemisissä. Olemme kohteliaasti ilmoittaneet, että meillä ei ole kapasiteettia.

Kyseiset tiedustelut ovat Tolosen mukaan tulleet Euroopasta.

– Kaikenlaisia tuotteita maan ja taivaan väliltä.

”Jonkun pitää maksaa se jumalaton särkeminen”

Tällä hetkellä Pietarissa toimivalla yrityksellä on parisenkymmentä työntekijää.

– Yrityksellä ei ole käytännössä mitään merkitystä omaan toimeentulooni.

Tolosen Lappeenrannassa sijaitseva CM-Works valmistaa yrittäjän mukaan tuotteita, joita Venäjältä tuotiin aikanaan länsimarkkinoille. Erona on nykyaikaan päivitetty teknologia ja paremmat tuotantomenetelmät.

– Toimitamme ympäri Suomen. Välillisesti lähes kaikki tuotteet menevät vientiin asiakkaidemme kautta, Tolonen kertoo.

Pietarin yrityksen operatiivinen toiminta on paikallisten käsissä. Tolonen aikoo jatkossakin pysyä Suomen kamaralla.

– Olen kerran sanonut, etten mene enää Venäjälle. Se on kiveen hakattu niin kauan, kun Venäjä toimii kuten nyt. Jonkun pitää maksaa se jumalaton särkeminen Ukrainassa ja lopettaa sota. 

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen