14.10.2020 klo 14:00
Uutinen

Tarkkaa paikannusta – ”Matkustin Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa etsimässä teknologiaa, mutta menetelmä löytyi naapurista”

Iiwari Tracking Solutions keräsi toukokuussa 1,5 miljoona euroa pääomaa paikannustuotteensa kaupallistamiseen. Ensimmäinen kaupallinen tuote tuli kesäkuussa markkinoille.

Tukiasema sijoitetaan kattoon ja se paikantaa liikkuvat esineet ja ihmiset alle 50 senttimetrin tarkkuudella.

Vuonna 2018 perustetun yrityksen toimitusjohtaja Ville Kolehmainen on tyytyväinen, että viime vuoden marraskuussa alkanut rahoituskierros saatiin varmistettua koronasta huolimatta. Rahoituskierroksen suurin sijoittaja on Voima Ventures.

Ulkotiloissa paikannus voi tapahtua satelliittipaikannuksen avulla, mutta kaupunkialueilla ja sisätiloissa korkeat rakennukset vaimentavat signaaleja ja paikannukseen tarvitaan muuta teknologiaa. Ultra-wide band, eli UWB-menetelmä on suunniteltu mahdollisimman hyvin seiniä läpäiseväksi. Iiwari hankki VTT:n kehittämän teknologian oikeudet vuonna 2018. Yhtiö on niin sanottu spin-off-yhtiö, joka sai alkunsa VTT:n tutkimuksesta.

– Nyt olemme tuotteistaneet tutkimustyön. Saimme ensimmäisen kaupallisen tuotteen kesäkuussa markkinoille. Menetelmämme on kustannustehokas ja tarkka. Kilpailevista menetelmistä bluetoothilla tarkkuus on 5-7 metriä, laser taas on huipputarkka, mutta se maksaa niin paljon, ettei sen käyttö ole kannattavaa, Kolehmainen sanoo.

Menetelmä löytyi naapurista

Iiwarin teknologiajohtaja Jukka Kämäräinen tutki radioverkkopaikannusta VTT:llä. Kolehmainen on työskennellyt vuodesta 2010 perustamassaan ohjelmistoyhtiö Spottio Indoor Solutionissa.

– Kartoitin edellisessä yrityksessäni menetelmää sisätilapaikannukseen kauppaympäristöön vuosina 2010-2011. Matkustin Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa etsimässä teknologiaa. Oli jos jonkinmoista paikannusmenetelmää, mutta huvittavaa oli, että joitakin vuosia myöhemmin sopiva menetelmä löytyi 200 metrin päästä kotiovelta Vuokatista.

Vuonna 2010 VTT:n tutkija Jukka Kämäräinen muutti Kolehmaisen naapuriin. Muutaman vuoden päästä, vuonna 2016 Kämäräinen kutsui Kolehmaisen työpaikalleen katsomaan UWB-demoa.

– Totesin, että menetelmä toimii uskomattoman hyvin. Perustimme yhtiön Jukan kanssa ja pyrimme hankkimaan dynaamisen tiimin ja minun vastuullani oli kerätä rahoitus alkutaipaleelle.

Yritys on kerännyt rahaa jo kolmella rahoituskierroksella.

– Olen luonut kansainvälisen verkoston yhteistyökumppaneista ja sijoittajista. Matkustaminen vie järkyttävän paljon aikaa, mutta verkoston luomiseen ei ole muita tapoja, pitää päästä tapaamaan kasvotusten ihmisten kanssa.

– Kun Iiwarin ensimmäistä rahoitusta alettiin hankkia, tiesin enkelisijoittajien porukan, ketkä olivat kiinnostuneita lupaavista teknologioista. He lähtivätkin mukaan.

Paikannusta monelle toimialalle – ”Sijaintitiedon antaa mielellään, kun saa entistä parempaa turvallisuutta”

Vuokattilaisyritys keskittyy tällä hetkellä kotimaahan ja tekee pilotteja eri toimialojen kanssa. Ensi vuonna katseet siirtyvät maailmalle.

Sisätilapaikannuksen tarpeita on useilla toimialoilla.

– Kun puhutaan covid-19-taudista ja turvavälien pitämisestä, menetelmällämme voidaan nähdä, kuinka kaukana olen ollut viruksen kantajasta edeltävinä päivinä. Paikannukseen tarvitaan tagit.

– Ihmisten paikantaminen nostattaa tunteita yksityisyydensuojan vuoksi. Mutta sitten, kun tuodaankin turvallisuus ihmisten sijaintitiedon perusteeksi esimerkiksi kaivoksessa, niin oman sijaintitiedon työmaalla antaakin mielellään.

Paikannusjärjestelmän käyttöönottoa varten tilaan pitää asentaa tukiasemia. Iiwari Trackin Solutions laskuttaa tagit kuukausihinnalla. Kolehmaisen mukaan vanhuksen kotiin järjestelmän ja seurantalaitteen, joka hälyttää esimerkiksi kaatumisista automaattisesti, saa jo kilpailukykyiseen hintaan.

Esineiden internet tulee lisäämään sensoreiden ja seurantatagien määrää arkielämässä.

Miten raportointi muuttuu, kun yritykseen tulee pääomasijoittajia?

Pääomasijoittajien mukanaolo lisää raportoinnin määrää. Millaista raportointia enkelisijoittajat ja pääomasijoittajat vaativat?

– Raportointi virallistuu, mitä isommista sijoituskierroksista puhutaan. Käytännössä hallituksen kokoukset ovat kerran kuussa ja niissä käydään läpi yhtiön taloudellinen tilanne, myynti ja millaista liikevaihtoa rupeaa syntymään.

Kolme käyttökohdetta:

1. Menetelmästä on hyötyä esimerkiksi sairaalatiloissa, kun koko tavarainventaarion sijainti on jatkuvasti tiedossa ja erilaisia raportointeja voidaan automatisoida. Potilaillakin voi olla rannekkeet, joiden avulla heidän tilaansa voidaan seurata.

2. Iiwari toimittaa paikkatietoa toimistoihin. Nimettyjä työpisteitä ei tarvita, vaan yhteiskäyttötiloissa mennään vapaalle työpisteelle. Tällöin samoja tiloja, kuten esimerkiksi kokoushuoneita voidaan reaaliajassa myydä myös ulkopuolisille käyttäjille.

3. Järjestelmällä voidaan paikantaa esimerkiksi kaivoksissa maan alla työskentelevien ihmisten reaaliaikaista sijaintia. Kaivostyöntekijän turvallisuutta lisää kypärään kiinnitetty seurantatagi, joka tunnistaa mahdolliset kaatumiset ja loukkaantumiset, ja apu saadaan paikalle nopeasti.

* Juttu on ilmestynyt Yrittäjä + -lehdessä numerossa 5/2020.

Kuva: Miska Puumala

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi