Finnvera varautuu lisääntyvään lyhennysvapaiden kysyntään
Finnvera varautuu lisääntyvään lyhennysvapaiden kysyntään. Kuva: Getty Images
27.10.2022 klo 12:10
Uutinen

Tarvitseeko yrityksesi rahoituksen uudelleenjärjestelyä? Finnvera valmistautuu lisääntyvään lyhennysvapaiden kysyntään

Yrittäjien ekonomistin mukaan rahoitusmarkkinat eivät tällä hetkellä toimi normaalisti.

Finnvera sai koronavuonna 2020 runsaasti yhteydenottoja rahoitusten uudelleenjärjestelyistä kuten lyhennysvapaista. Vuoden 2020 aikana rahoituksia järjestettiin uudelleen lähes 14 000 kertaa. Se oli 170 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Vuonna 2021 tilanne rauhoittui, mutta taloustilanteen muutoksen huonompaan suuntaan odotetaan jälleen lisäävän tarvetta lyhennysvapaisiin. Finnveran mukaan joustoista ovat kiinnostuneita etenkin pienemmät yritykset.

Finnveran mukaan kuluttajien historiallisen alhainen luottamus talouteen vaikuttaa kuluttajille suunnattujen tuotteiden ja palveluiden kysyntään. Yritysten kannalta huolta aiheuttavat inflaatio ja korkojen nousu. Tämän takia Finnvera varautuu rahoitusjoustoihin.

– Tärkeintä on, että valmius joustoihin on. Yrittäjägallupin mukaan yritysten tilanne ei ole vielä kovin paha, Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Viime kädessä rahoituksen joustoista päättävät pankit.

Tuoreimman, lokakuun yrittäjägallupin mukaan yritysten tilanne oli jopa parantaunut edelliseen kyselyyn verrattuna.

– Epävarmuus tulevasta on silti suurta. Sen takia yrittäjille on tärkeä välittää viesti, että rahoitukseen on mahdollista reagoida ja vähentää turhaa stressiä, Malinen huomauttaa.

Viime kädessä rahoituksen joustoista päättävät pankit. Malinen toivoo, että pankeilla on vallitsevassa tilanteessa mahdollisuus katsoa tulevaisuuteen hieman pidemmällä perspektiivillä samaan tapaan kuin pandemia-aikana.

Joustoja vain elinkelpoisille yrityksille

Finnveran kaikkiaan 25 300 asiakkaasta valtaosa on mikro- ja pk-yrityksiä. Koronapandemian alkuvaiheessa vuoden 2020 keväällä lyhennysvapaat olivat ensimmäinen keino, jolla yritykset pyrkivät varautumaan kassan kestävyyteen. Finnveran pk-takausta käytettiin poikkeusoloissa yritysten toiminnan uudelleensuuntaamiseen ja käyttöpääoman vahvistamiseen. Kyseinen rahoitustuote on edelleen käytettävissä.

Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä muistuttaa joustojen ehdoista.

– Toimimme pankkien kanssa läheisessä yhteistyössä. Luotoissa, joissa Finnvera on takaajana, maksujärjestelyihin tarvitaan myös pankin suostumus. Joustoihin on varauduttu nimenomaan niiden yritysten osalta, joilla vaikeudet johtuvat toimintaympäristön muutoksesta mutta joilla on kannattavan liiketoiminnan edellytykset, Heinilä sanoo.

”Tärkeää on, että kannattavat ja elinkelpoiset yritykset säilyvät. Ei ole kenenkään edun mukaista, että elinkelvoton yritys saisi joustoja.”

Petri Malinen, ekonomisti

Yrittäjien Petri Malisen mukaan on oikein, ettei joustoja tarjota kaikille.

– Kaikilla yrityksillä ei välttämättä ole kannattavaa liiketoimintaa ja on luonnollista, että osa yritystoiminnasta loppuu. Tärkeää on, että kannattavat ja elinkelpoiset yritykset säilyvät. Ei ole kenenkään edun mukaista, että elinkelvoton yritys saisi joustoja.

Malinen pitää rahoituksen joustoja merkittävänä apuna, mutta myöntää samalla, ettei nykyinen rahoitusmarkkina toimi normaalilla tavalla.

– Tietyllä tavalla nykytilanne kertoo hieman sairaasta rahoitusmarkkinasta. Yhteiskunta joutuu kantamaan vastuuta, kun rahoitusmarkkina ei siihen pysty. Kun rahoitusmarkkinat toimivat tässä mielessä huonosti, on tärkeää, että on olemassa täydentävä rahoittaja, joka huolehtii yritysten rahoitustarpeesta. Sillä varmistetaan, että suomalaiset yritykset ovat samalla viivalla muissa maissa toimivien yritysten kanssa.

Pauli Reinikainen