Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Jenni Pöllänen
21.3.2023 klo 14:00
Uutinen

Tarvitsemme rohkeutta tehdä vaikuttavia päätöksiä

Olen keskustellut lähiviikkojen aikana useiden eri puolueiden kansanedustajaehdokkaiden kanssa. Yrittäjyyteen ja yrityksiin liittyvät asiat kiinnostavat laajasti ja tapaamillani ehdokkailla onkin ollut erinomaisia kysymyksiä yrittäjien tarpeista ja toiveista, jotta saisimme aikaan talouskasvua sekä elinvoimatekijöitä laajasti koko maakuntaan.  

Vahvan talouskasvun edellytys ovat kehittyvät yritykset, jotka haluavat kasvaa, investoida ja työllistää. Saattaa kuulostaa helpolta. Kyllähän jokainen kasvaa ja työllistää jos siihen on mahdollisuuksia, mutta näinhän asia ei ole. Tällä hetkellä näkymät ovat niin sumuiset ja epävarmat, että moni potentiaalinenkin kasvuyritys miettii kannattaako lähteä kasvun polulle, vai riittääkö nykyinen tilanne. Kansanedustajilta vaaditaankin jatkossa rohkeutta tehdä päätöksiä, jotka lisäävät yritysten toimintaedellytyksiä, joilla kasvuhalukkuutta saadaan lisättyä. Haastavassa taloustilanteessa ei välttämättä ole helppoja reseptejä ja juuri nyt me tarvitsemme kasvua!

Yritysten menestys ei ole keneltäkään pois vaan se on koko yhteiskunnalle positiivinen elinvoimaa ja myös julkista taloutta nostava asia, jota meidän tulisi tavoitella kaikin mahdollisin keinoin. Menestyvä Pirkanmaa tarvitsee kasvavia ja kehittyviä yrityksiä. On huolestuttavaa, että viime vuonna työllistävien yritysten määrä vähentyi 10% ja tämä on mielestäni yksi tärkeimmistä huomioista. Talouskasvuun tarvitaan paljon lisää yrityksiä, jotka haluavat ja pystyvät työllistämään – ja kaikkien päätösten tulisi vahvistaa tätä tavoitetta.

Aivan ensimmäisenä meidän tulee lopettaa julkisen talouden velkaantuminen ja aloittaa sen sopeuttaminen. Mitä enemmän velkaannumme, sitä vähemmän meillä on mahdollisuuksia alentaa työn ja yrittämisen verotusta, ja sitä suurempi osa verovaroista menee velan hoitoon. Kasvava julkinen velka huolestuttaa laajasti yrittäjiä. Moni yrittäjä pohtii nyt, kannattaako investointeja tehdä, ja mitä epävarmemmalta tulevaisuus näyttää, sitä enemmän investointihalukkuus heikkenee.

Yrittäjien mielestä verotuksen keventäminen, eläkevakuutusmaksujen alentaminen ja yritysten hallinnollisen taakan vähentäminen olisivat parhaimmat keinot yritysten kasvun edistämiseksi (Yrittäjägallup 10/2022). Toimintaympäristön vakaus ja ennakoitavuus ovat myös merkittäviä tekijöitä, joilla on vaikutusta yritystoimintaan. Suomen verotuksen tuleekin olla kansainvälisesti kilpailukykyistä ja omistajuuteen kannustavaa palkiten yrittäjää riskinotosta. Jokainen yrittäjä ottaa riskin perustaessaan yrityksen, investoidessaan siihen ja palkatessaan työntekijöitä.

Meillä on ollut myös useita hyviä keskusteluita osaavasta työvoimasta ja kohtaanto-ongelmasta, kun työ ei löydä tekijään eikä tekijä työtä. Osaava työvoima on yrityksen menestymisen elinehto. Osaava työvoima on yrityksen menestymisen elinehto, merkittävä osa yrityksistä kertoo kärsivänsä työvoimapulasta. Työperäisen maahanmuuton lisäämisen ohella oppilaitosten ja pk-yritysten yhteistyötä tiivistämällä sekä rakentamalla tehokas koulutusjärjestelmä täydennys- ja uudelleenkouluttautumiseen luodaan mahdollisuuksia yritysten tarpeet huomioivan osaavan työvoiman lisäämiseksi. Huomioitavaa on, että koulutusmahdollisuuksia tulee lisätä sinne, missä niille on tarvetta ja alueille, joissa kasvua tapahtuu. Meidän ei myöskään pidä unohtaa jatkuvan oppimisen kehittämistä, jota olisi tärkeä kohdentaa huomioiden myös pk-yritysten tarpeet. Jotta meillä on tulevaisuudessakin innokkaita uusia yrittäjiä, on merkityksellistä panostaa myös yrittäjyyskasvatukseen sekä yritysten jatkajien eli tulevien uusien omistajien koulutukseen.

Kevään eduskuntavaaleissa valitaan edustajat, joilla on tärkeä rooli menestyksemme varmistamisessa, talouskasvun ja onnistumisen tiellä. Yrittäjille tärkeitä keskusteluaiheita löydät tästä lehdestä ja yrittäjien vaaliohjelmasta www.me.yrittajat.fi/vaalit/. Sen lisäksi tarjoan juuri sinulle, kansanedustajaehdokas, mahdollisuutta keskusteluun yrittäjillä tärkeistä asioista- Ota yhteyttä ja varataan aika yrittäjävarttiin, jossa saat aimo annoksen tietoa ja inspiraatiota yrittäjille tärkeiden asioiden edistämiseen! Vastaan mielelläni kysymyksiin sekä avaan laajemmin menestyksen reseptejä yrittäjien näkökulmasta.

Teksti: Jenni Pöllänen, Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja

Pirkanmaan Yrittäjä -lehden pääkirjoitus 18.3.2023