Uutta OnePlus 10 Pro -puhelinta odotetaan Suomen markkinoille maaliskuussa.
10.1.2022 klo 10:12
Uutinen

Tässä ovat alkuvuoden kiinnostavimmat älypuhelinuutuudet – Panokset kameroissa ja latausnopeudessa

Komponenttipula ei ole Samsung Suomen johtajan mukaan yhtä suuri ongelma kuin vielä viime vuonna.

Vuoden ensimmäinen älypuhelinuutuus on jo ennakkomyynnissä. Kyseessä on Samsung Galaxy S21 FE 5G, jonka varsinainen myynti käynnistyy Suomessa 11. tammikuuta. Mobiili.fi -verkkopalvelun mukaan teknologia-alaa vaivaa komponenttipula lykkäsi laitteen julkistusta useilla kuukausilla. On mahdollista, että alkuvuoden aikana julkistettavia uutuuspuhelimia joudutaan odottamaan Suomeen normaalia pidempään.

– Vallitseva globaali tilanne muun muassa komponenttien osalta tulee edelleen tuomaan haasteita, Samsung Suomen mobiililiiketoiminnan johtaja Mika Engblom sanoo.

Hänen mukaansa tilanne on kuitenkin hänen mukaansa parempi kuin viime vuonna.

– Pitkän aikavälin hankintasuunnitelmat ja tiivis yhteistyö partnereiden ja valmistajien kanssa varmistavat huomattavasti paremman saatavuuden.

Samsung Galaxy S21 FE 5G on kalliimman keskiluokan älypuhelin, jonka hinnat alkavat 779 eurosta. FE-lyhenne tulee sanoista Fan Edition. Nimensä mukaisesti kyseessä on 5G-puhelin. Olemme aikaisemmin kertoneet 5G-puhelinten kysynnän nopeasta kasvusta loppuvuoden aikana.

Samsung Galaxy S21 FE 5G.

Aikaisempien FE-laitteiden tapaan Samsung on karsinut uutuudesta osan kalleimman hintaluokan huippupuhelinten ominaisuuksista. Peruskäyttäjän kannalta muutokset ovat kuitenkin vähäisiä. Tarjolla on kaksi malliversiota, joiden merkittävin ero käyttäjän kannalta on tallennusmuistin määrä (128 tai 256 gigatavua). Uutuudessa on 6,4-tuumainen näyttö ja kolme takakameraa, joista pääkameran kennossa on 12 megapikseliä. Lisäksi käytössä on niin ikään 12 megapikselin laajakulmakamera sekä kahdeksan megapikselin telekamera, joka on varustettu kolminkertaisella optisella zoomilla. Etukamera on varustettu 32 megapikselin kennolla.

Nykytrendin mukaisesti Samsungin uutuus tukee pikalatausta sekä langatonta latausta. Pikalatauksella laitteen akun voi ladata tyhjästä 50 prosentin varaukseen 30 minuutissa.

Galaxy S21 FE 5G on ensimmäisiä älypuhelimia, jotka tulevat myyntiin uusimmalla Android 12 -käyttöjärjestelmällä. Mika Engblom pitää päivitettävyyttä oleellisen tärkeänä.

– Käytettävyyden osalta laitteiden elinkaari korostuu. Oleellista on, että käyttäjille tarjotaan vakaat ja pitkän aikavälin ohjelmisto- sekä tietoturvapäivitykset.

Samsungin huippu-uutuutta odotetaan helmikuussa

Samsung lähtee alkuvuoteen rytinällä, sillä siltä odotetaan  älypuhelinmalliston huipputuotteita viimeistään helmikuussa. Kyseessä on Galaxy S22 -mallisto, johon odotetaan kolmea eri mallia. Niistä kallein ja parhaiten varusteltu olisi S22 Ultra, jonka erikoisuutena olisi oma paikka S Pen -kosketuskynälle. Laitteen tarkemmat tiedot paljastuvat varsinaisen julkistuksen yhteydessä.

OnePlus 10 Pro luvassa maaliskuussa

OnePlus lähtee mukaan älypuhelintaistoon uudella 10 Pro -mallilla, joka julkistetaan Kiinassa huomenna 11. tammikuuta. Suomen markkinoille laite on tulossa vasta keväällä, epävirallisten tietojen mukaan maaliskuussa.

OnePlus on aikaisemmin kertonut tietoja uutuuspuhelimestaan jo hyvissä ajoin ennen julkaisua. Tietojen perusteella laitteessa on keskitytty aikaisempien uudistusten tavoin etenkin kameraominaisuuksiin. Uutuudessa on kaksi 48 megapikselin takakameraa ja 50 megapikselin ultralaajakulmakamera, jonka uudenlainen kennorakenne laajentaa käyttäjälle näkyvää kuvakulmaa 150 asteeseen. Tarjolla on Fish Eye -kuvaustila, jolla kuviin saa vastaavanlaista efektiä kuin järjestelmäkameroissa käytettävillä kalansilmälinsseillä.

Ulkoisesti OnePlus 10 Pro erottuu selvästi ulos laitteen pinnasta kohoavalla kameraelementillä. Kamera-alue vie varsin suuren pinta-alan puhelimen takaosasta. Jatkossa odotettavaa on, että sama trendi yleistyy myös kilpailevissa älypuhelinmalleissa.

Pientä parannusta on luvassa myös akun kestoon, sillä Prossa käytetään 5000 milliampeeritunnin akkua aikaisemman mallin 4500 milliampeeritunnin virtalähteeseen verrattuna. Pikalatauksen tehoa kasvatetaan 80 wattiin aikaisemmasta 65 watista.

Muita kiinnostavia aiheita

Pauli Reinikainen