25.6.2019 klo 08:02
Uutinen

Tavoitteena yrittäjyysmyönteinen yhteiskunta – nimikkoyrittäjät välittävät tietoa yrittäjän arjesta eduskuntaan

Yrittäjyyden yhteiskunnallinen merkitys on kiistaton: esimerkiksi 2000-luvulla suurin osa uusista työpaikoista on syntynyt pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Yritykset luovat työpaikkoja, verotuloja ja elinvoimaa. Vasta valittujen nimikkoyrittäjien tehtävä on kertoa yrittäjän arjesta kansanedustajille ja välittää tietoa muun muassa työllisyyteen vaikuttavan päätöksenteon tueksi. Pirkanmaalla 19 nimikkoyrittäjä-kansanedustajaparia aloittavat yhteydenpidon kesän aikana.

Pirkanmaan Yrittäjien nimikkoyrittäjätoiminta polkaistiin käyntiin koulutustilaisuudella kesäkuussa.

“Nimikkoyrittäjätoiminnan avulla pystymme välittämään kansanedustajille monipuolista kuvaa yrittäjyydestä ja sen merkityksestä esimerkiksi työpaikkojen syntymisessä. Koulutuksessa ideoimme keskustelunaiheita ja yhteistä tekemistä – luvassa on ainakin yritysvierailuja ja vapaamuotoisempaakin tutustumista puolin ja toisin,” Pirkanmaan Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Maria Virtanen kertoo.

Nimikkoyrittäjätoiminnassa puoluepolitiikka jää taka-alalle, sillä tavoitteena on nimenomaan vaihtaa ajatuksia henkilökohtaisella tasolla. Nimikkoyrittäjät ovat pirkanmaalaisia eri alojen yrittäjiä – jokaiselle kansanedustajalle on pyritty löytämään mahdollisimman sopiva vastapari.

“Olen minulle nimetyn kansanedustajan kanssa monista asioista eri mieltä, mutta yrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä löysimme heti yhteisen sävelen. Mielestämme yrityksiä ei päätöksenteossa pitäisi niputtaa yhteen, sillä mikro-, pk- ja suuryritykset tarvitsevat menestyäkseen aivan erilaiset olosuhteet,” kertoo kansanedustaja Veikko Vallinin kanssa yhteistyön jo käynnistänyt Mainos- ja viestintätoimisto Mainio Oy:n toimitusjohtaja Hannele Hyödynmaa.

Kahdensuuntaista vaikuttamista

Sastamalalainen Anne-Marie Niemelä, Laukkuasema Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja, odottaa seuraavan neljän vuoden pestiltään kahdensuuntaista vuorovaikutusta hänelle nimetyn kansanedustajan Iiris Suomelan kanssa.

”Odotan tietysti, että pääsen tutustuttamaan kansanedustajan yrittäjyyden eri puoliin. Minulle läheisiä aiheita ovat suomalaisen työn ja vastuullisen tuotannon arvostus sekä erityisesti pienyritysten verotukseen liittyvät kysymykset. Samalla toivon, että opin itsekin kansanedustajan arjesta ja vaikuttamistyöstä yleensäkin,” Niemelä sanoo.

Nimikkoyrittäjätoiminta on yksi osa yrittäjäjärjestön vaikuttamistyötä, jonka tavoitteena on luoda Suomeen parhaat yrittäjyyden olosuhteet.