12.3.2021 klo 17:26
Uutinen

”Täyskatastrofi” – Ulkonaliikkumiskielto olisi vakava isku yrityksille, parturin asiakkaat varautuvat jo

Hallitus selvittää parhaillaan edellytyksiä mahdolliselle ulkonaliikkumiskiellolle Helsingissä. Sen vaikutukset paikallisille kaupoille olisivat merkittäviä.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina työ- ja elinkeinoministeriön arviosta, jonka mukaan liikkumisrajoitus toisi pääkaupunkiseudun kaupoille miljardin euron menetykset viikossa. Lehti arvioi, että sulku vaikuttaisi Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla kaikkiaan 17 000 toimipisteeseen ja 80 000 työntekijään.

– Miljardi euroa vaikuttaa suurelta arviolta, mutta TEM:llä on siihen todennäköisesti perustelunsa. Me arvioimme, että vaikutus liikevaihtoon voi nousta miljardiluokkaan, jos sulku kestää useita viikkoja, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Valtioneuvoston kanslian suunnitelmissa laaja liikkumisrajoitus kestäisi enintään kolme viikkoa. Sen aikana olisi sallittua käydä ostoksilla vain ruokakaupassa ja apteekissa sekä huoltoasemilla.

Hallitus ei ole vielä päättänyt näin laajoista toimista. Helsingin Sanomien tietojen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitää ulkonaliikkumiskieltoa pääkaupunkiseudulla tarpeellisena keinona.

”Tukilinjaukset tehtävä”

Pentikäinen pitää ulkonaliikkumiskieltoa ”täyskatastrofina”.

– Sitä se olisi pääkaupunkiseudun kaupan ja palvelualan yrityksille, joista moni on jo nyt henkitoreissaan.

Yrittäjäjärjestö vetoaakin päättäjiin, jotta ulkonaliikkumiskiellon sijaan tutkittaisiin kaikki muut keinot taudin taltuttamiseen.

– Maskipakkoa voidaan edelleen tiivistää ja laajentaa. On myös muita keinoja hillitä pandemiaa. Ulkonaliikkumiskieltoa olisi lisäksi hyvin vaikea, ellei mahdoton valvoa.

– Ymmärrämme tautitilanteen vakavuuden, mutta päättäjien pitää ymmärtää myös liikkumiskiellon hinta: työttömyys, konkurssit ja niiden aiheuttamat seuraukset. Politiikkaa ei voi tehdä vain pandemiaa ajatellen. Pitää nähdä kokonaisuus, Pentikäinen jatkaa.

Jos hallitus edistää ulkonaliikkumiskieltoa, Pentikäinen pitää välttämättömänä, että se linjaa samalla yritystuista ja lainsäädäntömuutoksista, jotka auttavat yrityksiä selviytymään.

– Tukilinjaukset pitää tehdä samalla, jotta yrityksillä on edes jonkinlainen näkymä eteenpäin. Lisäksi pitää nopeuttaa yhteistoiminta- ja lomautusprosesseja, jotta yrityksillä on edes mahdollisuus sopeutua uuteen tilanteeseen. Myös rokotuksia pitää keskittää välittömästi alueille, joilla tauti leviää pahimmin ja jotka uhataan sulkea.

Parturiasiakkaat varautuvat jo

Helsingin Pohjois-Haagassa sijaitsevan Parturi Tinattaren yrittäjä Tuyep Mguyem ei usko, että liikkumisrajoituksesta olisi suurta hyötyä epidemiatilanteelle.

– Eivät asiakkaat paljon liiku nytkään. Sitä paitsi meillä Suomessa on paljon tilaa ulkona. Heti ihmisten liikkuminen hiljenee, kun hallitus kertoo jotain rajoituksista.

Jos kielto tulee, yrittäjä laittaa parturiliikkeensä säppiin.

– Toivottavasti siihen ei tarvitse mennä. Nytkin on välillä todella hiljaista. Tänään sain tehdä melko normaalin työpäivän. Tuntuu siltä, että asiakkaat varautuvat jo ulkonaliikkumiskieltoon käymällä parturissa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita