10.10.2017 klo 15:38
Uutinen

Teatteri antaa naurutakuun: jos tämä ei naurata niin ei mikään

Hämeenlinnassa kohennetaan kansanterveyttä pikkujoulukauteen sijoitetulla puhtaalla farssilla Puhtaana käteen. Näytelmän ensi ilta on ensi lauantaina.

Puhtaana käteen on Michael Cooneyn vauhdikas ja taitavasti kudottu komedia.

– Farssi parhaasta päästä, ohjaaja Jukka Keinonen toteaa.

– Jos tämä ei naurata, niin ei sitten mikään.

Aihe on hyvin ajankohtainen: mitä syrjäytymisuhkaa poteva ihminen voikaan keksiä nahkansa pelastamiseksi. Osuvaksi komedian tekee myös sen suhde totuuteen: mitä suurempi valhe, sitä vakuuttavammin se kannattaa esittää.

– Uskon huumorin parantavaan voimaan. Koomisten tilanteiden näkeminen aiheuttaa katsojassa naurureaktion, jonka on tutkitusti todettu pidentävän katsojan elinikäennustetta. Farssin tekemisellä on siis kansanterveydellinen merkitys, Keinonen heittää.

Ohjaaja on lähtenyt työryhmänsä kanssa kunnianhimoiseen tuotantoon. Puhdasta farssia ei ole nähty Hämeenlinnassa vuosiin. Laji on vaikea, mutta palkitseva.

Esityksessä näyttelijänä vieraileva Juha Haanperä vertaa farssin tekemistä musiikin lajeista kamarimusiikkiin.

– On löydettävä soittokaverin kanssa yhteinen rytmi. Olemme Sandbergin Lassen kanssa tehneet aiemmin yhdessä farssia ja yhteinen rytmi löytyi kohtauksiimme helposti.

Näyttelijä Lotta Huitti komppaa rytmin merkitystä tässä tyylilajissa.

– Näyttelijän pitää farssissa olla tarkkana ja puhtaana, ajatukset kirkkaana. Kun homma lähtee toimimaan, niin tekeminen on hedelmällistä ja huippuhauskaa, Huitti kertoo.

Hämeenlinnan Teatterin työryhmä harjoitteli Puhtaana käteen -näytelmää viime keväänä, välissä teatterissa tehtiin ensi-iltaan Naisia hermoromahduksen partaalla -musikaali ja nyt farssi viimeistellään kolmessa viikossa ensi lauantain ensi-iltaansa.

Näytelmän on suomentanut Tiina Puumalainen. Hän on sijoittanut näytelmän johonkin tunnistattomaan suomalaiseen kaupunkiin. Tunnistettava sen sijaan on suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä, joka on näytelmän keskiössä.

Entinen veronmaksaja, nykyinen pitkäaikaistyötön Erkki Lehtinen on pulassa. Hänelle tulee liikaa rahaa. Valepersoonallisuuksien avulla hän on nimittäin keksinyt keinon, millä lypsää sosiaaliturvaa. Hänen sivupersoonilleen aletaan jopa kehittää kokonaan uusia tukimuotoja. Kaikki on hyvin siihen asti kunnes Erkki haluaisi lopettaa tämän valheessa elämisen.

Erkki Lehtisen roolissa vierailee freelancer-näyttelijä Jukka Peltola, joka nähdään Hämeenlinnan Teatterin lavalla ensimmäistä kertaa.

Hämeen Yritysviestintä / JL
toimitus@hameenyrityssanomat.fi