17.5.2021 klo 16:38
Uutinen

Tehdään kaappaus moottoritiellä

Millä toimenpiteillä saataisiin 1 % ohiajajista kääntymään Valkeakoskelle? Vaikutukset olisivat tuntuvat.

Aikana ennen kuin kutsuin tätä kotikaupungikseni, ihmettelin useasti Helsinki-Tampere-moottoritietä ajaessa, että miten kaikki liittymät Tampereen ja Hämeenlinnan välillä tuntuvat vievän Valkeakoskelle. Asia ei silloin sen kummemmin herättänyt ajatuksia muuten kuin siitä, että miten iso paikka se Valkeakoski oikein mahtaa olla.

Valtatie 3:lla huristaa päivittäin yli 20 000 autokuntaa Valkeakosken liittymien ohi, kenties yllä olevaa pohtien hekin. Muuta informaatiota heille ei juuri annetakaan, sillä moottoritien varret ja liittymät on, toki turvallisuusseikoistakin johtuen, riisuttu kaikenlaisista mainoksista. Mikäli liittymien yhteyteen löytyisi pieninkään mahdollisuus pystyttää mainoskylttiä kertomaan mikä tämä opasteissa tiuhaan mainittu Valkeakoski on, sillä saataisiin kaapattua matkaajan ajatukset hetkeksi meidän suuntaamme. Voisimmeko peräti saada 1 % päivittäistä ohiajajista kääntymään kaupunkimme palveluiden pariin? Se tarkoittaisi vuodessa 73 000 asiakaskäyntiä. Entä jos näistä kävijöistä 1 % päättäisi muuttaa tänne asumaan? Sillä saataisiin täytettyä Kuohukin moninkertaisesti.

Myönnettäköön, että prosenttikin on äärimmäisen kova tavoite, mutta eikö se kuitenkin ole tavoittelemisen arvoinen? Seuraava kysymys kuuluukin, mikä on se koukku, joka saa kurvaamaan hetkeksi ylös jostakin lukuisista liittymistämme? Valitettavasti tienvarsipalvelut ovat maillamme varsin rajalliset. Pirkanmaan Portilla ei saa pullakahvia ajorupeamaa virkistämään, eivätkä Metsäkansan vierailukohteiden valot loista aivan moottoritielle asti. Jälkimmäisessa tapauksessa palvelut ovat kuitenkin jo olemassa ja varsin lyhyen koukkauksen päässä moottoritieltä.

Asukashankinnan ensimmäinen askel on saada ohiajaville jäämään edes jokin mielikuva Valkeakoskesta. Toisena tavoitteena on heidän pysäyttämisensä hetkeksi maaperällemme. Kolmannessa vaiheessa voitaisiin houkutella rohkeimmat keskustaan ja neljäntenä askeleena yllätetään vieraat edullisella asumis- ja laajalla palvelutarjonnalla. Viimeinen askel onkin jo esittelykelpoisella tolalla. Ketjun alku on kuitenkin saatava kuntoon, muuten meiltä huristavat tuikitarpeelliset kasvuprosentit sivu suun.

Kasvuprosentteja kaikille toivottaen,
Matti Lintula
Puheenjohtaja
Valkeakosken Yrittäjät

Julkaistu Valkeakosken Sanomissa 10.5.2021