2.2.2017 klo 11:31
Uutinen

Tekesin rahoitusta saaneilla pk-yrityksillä 9,4 miljardin tavoite

Tekesin rahoitus avitti jälleen yrityksiä uusissa innovaatioissa, ja nyt pk-yrityksillä on tälle vuodelle kova tavoite. Huolena on kuitenkin rahoitusleikkauksen vaikutus tutkimuksen ja yritysmaailman yhteyksiin.

Viime vuonna Tekes myönsi rahoitusta 3 760 projektille yhteensä 467 miljoonan euron edestä. Hakemuksia se sai yhteensä 6 830.

Viime vuoden projektit tuottivat 2 250 uutta tuotetta, palvelua tai innovaatiota sekä tuhat patenttia tai patenttihakemusta. Pk-yritykset odottavat niiden tuottavan yhteensä 9,4 miljardin euron liikevaihdon tänä vuonna, Tekes arvioi.

– Pk-yritysten liikevaihtotavoite on kunnianhimoinen. Silti yhä useamman yrityksen pitäisi olla rohkeampi innovaatiotoiminnassaan. Tekesin rooli on rahoittaa asioita, joissa yritys tähtää hyppäykselliseen uudistumiseen. Kannustamme yrityksiä tarttumaan radikaaleihin ideoihin ja tähtäämään läpimurtoihin, Tekesin pääjohtaja Pekka Soini sanoo.

Kaudella 2012–2015 Tekesin rahoittamien pk-yritysten vienti kasvoi 2,6 miljardilla ja niiden tarjoamien työpaikkojen määrä kasvoi 16 prosentilla.

Yli 80 prosenttia kyseisenä kautena innovaatiotoiminnassa onnistuneista Tekesin asiakkaista arvioi, että niiden saama rahoitus on ollut merkittävä menestystekijä.

Rahoitusleikkaukset vähentävät yritysten ja tutkimuksen verkottumista

Viime vuonna Tekesin avustusvaltuuksista leikattiin kolmasosa pois. Tekesin rahoitus yliopistoille ja tutkimuslaitoksille supistui alle puoleen, yhteensä 98 miljoonaan euroon. Tämä heijastui yrityksiin siten, että niiden ja tutkimusorganisaatioiden verkottuminen väheni 25 prosentilla.

Tekes arvioi leikkauksen vaikuttavan tänä vuonna vielä voimakkaammin. Tekesin arviolta nyt tarvittaisiinkin muutoksia, jotta Suomi olisi myös tulevaisuudessa kilpailukykyinen ja hyvinvoiva.

– Kannustimia kansainvälistymiseen, uudistumiseen ja riskinottoon tarvitaan. Investointien määrä on kääntynyt Suomessa kasvuun kaikilla muilla osa-alueilla paitsi tutkimus- ja kehitystoiminnassa. Digitalisoituvassa taloudessa kasvu perustuu t&k-investointeihin. Nämä investoinnit tuottavat yhteiskunnalle kaksi kertaa enemmän hyötyä kuin investoivalle yritykselle, kertoo Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju.

– Kasvun nälän ruokkimisessa pääomasijoittajilla on merkittävä vaikutus. Pääomasijoittajat lisäävät kohteidensa kasvuhaluja- ja kykyjä. Tekesin rooli painottuu alkuvaiheen innovaatiorahoituksessa ja pääomasijoittaja tulee mukaan tuotteiden kaupallistamisvaiheissa tai hieman myöhemmin. Työnjako on toimiva. Tulevaisuuttamme ajatellen pitää muistaa, että innovaatiotoiminta on Suomen ainoa mahdollisuus, arvioi puolestaan Etlatiedon toimitusjohtaja Petri Rouvinen.

toimitus@yrittajat.fi