Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva:Getty's Images
10.6.2024 klo 10:38
Uutinen

Teollisuuden tilanne poikkeuksellisen haastava – ”Kotimarkkinoita jarruttavat henkiset lukot pitäisi saada auki”

Teollisuuden uudet tilaukset laskivat tammi-huhtikuussa 8,8, prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus.

Poikkeuksellinen tilanne kurittaa suomalaista teollisuutta, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.

– Lukuun ottamatta joulu- ja huhtikuun hyvin vaatimattomia positiivisia lukemia teollisuuden tilaukset ovat vähentyneet lähes yhtäjaksoisesti jo puolentoista vuoden ajan. Myös suomalaisten tavaroiden ja palvelujen vienti laajemmin on ollut laskussa vuoden päivät. Suomi ei näytä vieläkään pääsevän kunnolla mukaan Yhdysvaltojen ja muun Euroopan kasvun imuun, Ohlsbom sanoo.

Myös teollisuustuotanto jatkoi laskuaan vuoden takaiseen verrattuna.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi huhtikuussa 0,1 prosenttia edellisestä kuukaudesta, mutta laski 6,7 prosenttia verrattuna vuoden 2023 huhtikuuhun.

Yritysten puskurit hupenevat

Lähiviikkoina on saatu lupaavia viitteitä siitä, että talouden suhdanteen pohjat olisi nähty ja käänne olisi vihdoin näköpiirissä, mutta suomalaiset teollisuusyritykset joutuvat kuitenkin vielä sinnittelemään läpi erittäin haastavasta markkinatilanteesta, Ohlsbom sanoo.

– Poikkeuksellisen pitkään laskeneet tilaukset painavat liikevaihtoja ja syövät alan yritysten puskureita sitä mukaan, kun aiemmin kertyneet tilauskannat ehtyvät. Myöskään viime viikkoisesta Euroopan keskuspankin korkokokouksesta ei saatu toivottuja apuja Suomen talouden vauhdittamiseksi, Ohlsbom sanoo.

EKP laski ohjauskorkoa viime viikolla, mutta laskujen jatko jäi arvailtavaksi.

– Suomesta poiketen muun euroalueen luottamus tulevaan on jo reippaassa nousussa, ja Yhdysvaltojen talous puksuttaa totuttuun tapaan vahvassa kasvussa. Pidemmällä aikajänteellä myös meillä päästään varmasti nauttimaan vauhdilla toipuvan globaalin talouden vedosta, mutta sitä ennen kotimarkkinoita jarruttavat henkiset lukot pitäisi saada auki, Ohlsbom sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen