6.7.2017 klo 10:30
Uutinen

Terveydenhoidon valinnanvapautta kokeillaan jo: Näin se on otettu vastaan

Keski-Uudellamaalla on jo jonkin aikaa kokeiltu sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapautta. Ensi syksynä kokeilu laajenee suun terveydenhuoltoon.

Valinnanvapauskokeilu on jo käynnissä useilla alueilla Suomessa, vaikka eilen kerrottiin sote-uudistuksen viivästymisestä.

Keski-Uusimaa on yksi viidestä alueesta, jonka sosiaali- ja terveysministeriö valitsi viime syksynä kokeilemaan valinnanvapautta. Keski-Uudellamaalla kokeilussa ovat mukana Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula. Valinnanvapauskokeilun tavoitteena on kerätä tietoa ja kokemuksia uusista toimintatavoista näillä näkymin vuonna 2020 voimaan astuvaa sote-uudistusta varten.

Keski-Uudellamaalla kuntalainen voi valita palveluntuottajaksi ilmoittautuneiden joukosta toimipaikan, jonka asiakkaaksi ilmoittautuu. Kuntalaiset saavat valita palveluntuottajan minkä tahansa kokeilussa olevan kunnan alueelta.

Suun terveydenhuolto mukaan kokeiluun

– Kokeilu on edennyt hyvin. Järvenpäässä kokeiluun osallistuu lääkärikeskus Aava, jonne on listautunut 500 asukasta. Hyvinkäällä ovat mukana Mehiläinen, Aava ja Terveystalo ja niihin on listautunut yhteensä yli 1000 asukasta, Keski-Uudenmaan sote-johtoryhmän puheenjohtaja ja Järvenpään kaupunginjohtaja Erkki Kukkonen luettelee.

Listautumisella tarkoitetaan asiakkaan ilmoittautumista kyseisen palveluntarjoajan asiakkaaksi puolen vuoden ajaksi.

Valinnanvapauskokeilun toinen osa alkaa syksyllä: silloin kokeillaan henkilökohtaista budjettia. Se koskee niitä asiakkaita, jotka käyttävät useita eri palveluita.

– Tällainen ryhmä on esimerkiksi vammaiset. Heille räätälöidään henkilökohtainen budjetti, jonka sisällä he voivat käyttää sosiaali- ja terveyspalveluita, Kukkonen jatkaa.

Kolmas kokeilu koskee suun terveydenhoitoa. Sekin alkaa syksyn aikana. Keski-Uusimaa sai tämän kokeilun ainoana Suomessa. Mukana tuli merkittävä, yli miljoonan euron rahoitus.

– Suun terveydenhoidon palveluntarjoajiksi tulee isojen ketjujen ohella myös paikallisia yrityksiä.

”Hallituksen päätös ei vaikuta”

Kukkosen mukaan eilinen tieto sote-uudistuksen lykkääntymisestä ei vaikuta valinnanvapauskokeiluun.

– Se ei vaikuta kokeiluun, mutta voi vaikuttaa pakkoyhtiöittämistä koskevaan pilotointiin. Nyt voi olla, että nämä pilotit eivät vielä käynnisty.

Pilotoinnin tarkoituksena on kokeilla, miten kunnat organisoivat yhtiömuotoisen toiminnan jotta olisivat jatkossa kilpailukykyisiä yksityisten palveluntarjoajien kanssa.

– Sinänsä hallituksen päätös oli oikea. Etenkin Uudellamaalla, missä olisi jouduttu muutoin turvautumaan jatkoaikaan. Yksi vuosi lisää valmisteluaikaa on tervetullut, koska maakunnassa on 1,6 miljoonaa asukasta.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi