27.12.2017 klo 14:14
Uutinen

Tietosuoja-asetus voi tulla kalliiksi yritykselle: ”Pelkkä rekisteriselosteen päivittäminen ei riitä”

Ohjelmistoyrittäjä kehottaa varautumaan merkittäviin satsauksiin EU:n tietosuoja-asetuksen vaatimusten takia.

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta sovelletaan 25. toukokuuta alkaen kaikissa EU:n jäsenmaissa. Feedbackly-ohjelmistoyrityksen perustaja ja toimitusjohtaja ja Suomen Yrittäjien hallituksen varapuheenjohtaja Jaakko Männistö pelkää, että moni yritys ei täysin ymmärrä uuden asetuksen vaatimuksia.

– Me olemme joutuneet investoimaan rahaa tuotekehitykseen tietosuoja-asetuksen takia. Joudumme käytännössä muuttamaan koko tuotettamme, Männistö kertoo.

Kyse ei ole Männistön mukaan pelkästään rekisteriselosteen päivittämisestä vaan muutoksista, jotka vaativat lisäponnisteluja yrityksen henkilöstöltä. Lisäksi on tarvittu ulkopuolista apua.

– Suurimmalle odsalle yrityksistä tulee kustannuksia lakimiehen hankkimisesta. Eivätkä kaikki lakimiehetkään välttämättä tiedä, mitä vaatimuksia tietosuoja-asetus tuo mukanaan.

”Moni ajattelee, ettei tarvitse tehdä mitään”

Männistön omassa yrityksessä eniten kustannuksia on aiheuttanut selvitystyö siitä, mitä tietosuoja-asetus yrityksen kannalta tarkoittaa.

– Meillä on ohjelmisto, joka käsittelee dataa. Jatkossa ohjelmistoa käyttävällä asiakkaalla täytyy olla mahdollisuus poistaa omien asiakkaidensa henkilötiedot. Joudumme käyttämään tähän omia kehitysresurssejamme ilman, että se tuottaisi meille mitään. Toki pyrimme nyt käyttämään muutostyötä markkinointivalttina.

– Olemme tajunneet paljon sellaista, mikä ei ole ollut aikaisemmin meillä tiedossa. Siksi uskon, että moni yrittäjä ei ymmärrä, miten paljon tietosuoja-asetus heitä koskee. Moni ajattelee, että ei tarvitse tehdä mitään.

Männistön mukaan yrittäjän pitää herätä, jos tuote on mikä tahansa ohjelmisto, joka vaatii kirjautumis- ja rekisteritietojen keräämistä.

– Näissä pitää olla tarkkana. Moni asiakas kysyy, onko asiat hoidettu. Tällä hetkellä moni yrittäjä ei ole laatinut edes rekisteriselostetta. Sitten tulee vaikea paikka, kun joku tulee kysymään, miten henkilötietoja käsitellään.

Kuva: Suomen Yrittäjät

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Yrittäjä, lue tarkemmat ohjeet Yrittäjä ABC:stä >>