9.4.2018 klo 10:54
Uutinen

Tietoturvayhtiö kouluttaa lukiolaisista hakkereita: Kurssi kaikkiin Espoon lukioihin

Second Nature Security kouluttaa espoolaisia nuoria eettiseen hakkerointiin.

Espoon lukiolaiset pääsevät hakkeroimaan ensi syksynä kaupungin tietojärjestelmiä luvan kanssa. Kyse on eettisen hakkeroinnin kurssista, jossa opiskelijat muun muassa testaavat kaupungin kehitysvaiheessa olevien järjestelmien tietoturvaa. Toiminnassa oleviin järjestelmiin he eivät pääse käsiksi. Kurssi toteutetaan alaan erikoistuneen tietoturva-alan yrityksen Second Nature Securityn kanssa.

– Mitä paremmin käyttäjät ymmärtävät ohjelmistojen haavoittuvuuksia, sitä paremmin he osaavat myös suojautua niitä vastaan. Pääsemme myös näyttämään nuorille konkreettisesti, kuinka ohjelmistojen kehittämisessä voidaan minimoida erilaiset turva-aukot ja haavoittuvuudet, 2NS:n toimitusjohtaja Mika Holmberg sanoo.

Espoon kaupunki haluaa osoittaa yhteiskuntavastuutaan tarjoamalla nuorille mahdollisuuksia kehittää hakkerointitaitojaan hyvään tarkoitukseen. Bonuksena kaupunki saa arvokasta tietoa mahdollisista tietoturva-aukoista ja voi hyödyntää sitä sovelluskehityksessään.

– Tietotekniikkaa harrastavat lukioikäiset saattavat ajautua vahingossa laittoman hakkeroinnin piiriin. Tämä on konkreettinen tapa auttaa nuoria tunnistamaan laillisen ja laittoman hakkeroinnin eroja. Samalla tutustutamme nuoria tietoturva-alaan ja sen työllistymismahdollisuuksiin, Espoon kaupungin tietoturvapäällikkö Matti Parviainen kertoo.

Kurssi tulee tarjolle syksyllä kaikkiin Espoon lukioihin. Jos se tuottaa lupaavia tuloksia, toimintatapa konseptoidaan ja tarjotaan lukioiden yhteisellä tarjottimella pysyvänä kurssina. Suuri osa kurssista järjestetään verkko-opetuksena. Siihen sisällytetään lisäksi hakkerointikilpailu, jossa nuoret pääsevät testaamaan osaamistaan ja haastamaan rajojaan. Kilpailun parhaat palkitaan kaupungin stipendein.

Second Nature Security tutkii yritysten ja julkishallinnon toimijoiden tietoturva-aukkoja tekemällä niiden digitaalisiin palveluihin hallittuja hakkerointi-iskuja. Yhtiön suorittamat hakkeroinnit ovat kohdistuneet satojen koti- ja ulkomaisten yritysten internetsivustoihin sekä muihin verkkopalveluihin ja tietojärjestelmiin. Yhtiö on tehnyt kaikkiaan yli tuhat onnistunutta tietoturvaprojektia ja palvelee yli sataa asiakasta koti- ja ulkomailla.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi