Teiden talvikunnossapito huolestuttaa
Kuva: Getty Images
24.2.2023 klo 10:57
Uutinen

Tievetoomus on kerännyt yli 500 allekirjoittajaa eri toimialoilta – ”Tiet ovat Suomen kilpailukyvyn kivijalka”

Suomen Tieyhdistyksen ja SKAL ry:n käynnistämä tievetoomus on kerännyt lyhyessä ajassa yli 500 allekirjoittajaa eri toimialoilta. Mukana on esimerkiksi metsänhoitoyhdistyksiä, karavaanareita, kauppakamareita, keskusliittoja, apteekkeja ja eri alojen yrityksiä.

Suomen Tieyhdistys ja Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry käynnistivät helmikuun puolivälissä Tievetoomuksen, johon haettiin aluksi sataa järjestöä allekirjoittajaksi. Tiestön kunnostaa ovat olleet huolestuneita myös eri alojen yritykset, joten nekin voivat allekirjoittaa vetoomuksen.

SKAL ry:n mukaan vetoomuksen laaja suosio osoittaa, että tiestön kunnosta kannetaan huolta, ja se korostuu monille eri aloille.

– Tiet ovat Suomen kilpailukyvyn kivijalka. Iso osa Suomen vientieuroista tulee tuotteista, joiden kuljetusketjusta tiet muodostavat ison osan. Teiden kunnolla on iso vaikutus jokaisen ihmisen arkielämään. Kun tiestömme on saatu kerran rakennettua, pidetään siitä huolta, sanoo SKALin toimitusjohtaja Anssi Kujala. 

– Peräti 70 prosenttia Suomen pinta-alasta on sellaista, että maantiet ovat ainut käytettävissä oleva liikkumisen alusta. Tieverkko on myös ainut aikatauluista vapaa, kaikille käyttäjille ilmainen käytettävissä oleva infra. On tärkeää, että tästä pidetään kiinni ja tiestölle osoitetaan riittävä rahoitus, sanoo Suomen tieyhdistyksen toimitusjohtaja Nina Raitanen. 

Tammikuussa julkaistun Yrittäjägallupin mukaan teiden kunnossapitoon tarvitaan lisää rahaa, vaikka tämä tarkoittaisi leikkauksia muista julkisen talouden menoista. Näin vastasi kaksi kolmesta pk-yrityksestä Yrittäjägallupissa.

Yrittäjägallupiin vastanneista teollisuusyrityksistä jopa 80 prosenttia oli valmis tiestön parempaan kunnossapitoon, vaikka se vaatisi muualta leikkauksia. Tiestön kuntoon olivat valmiita satsaamaan erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomen yrittäjät.

Tievetoomus julkaistaan maaliskuussa allekirjoittajineen, minkä jälkeen se toimitetaan kansanedustajaehdokkaille. Tievetoomuksen voi allekirjoittaa 7. maaliskuuta asti täällä.

Edit 24.2.2023 klo 13.25: Päivitetty allekirjoittajien määrä otsikkoon ja ingressiin

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus