20.3.2020 klo 13:53
Uutinen

Tiivistelmä: Näin hallituksen esittelemä tukipaketti auttaa yksinyrittäjiä. Lisää järeitä toimia kuitenkin kaivataan.

Yrittäjät vaatii hallitukselta enemmän suoraa tukea, mutta kiittelee hallituksen päätöstä yksinyrittäjien tilanteen helpottamisesta.

Hallituksen 20.3. pitämässä tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että yritysten taloudellisen ahdingon helpottamiseksi luvataan 15 miljardin euron suuruinen tukipaketti. Tämä käsittää muun muassa lomautusprosessin nopeuttamisen ja yksityisten työeläkemaksujen väliaikaisen alentamisen. Työttömyysturva laajenee koskemaan väliaikaisesti myös yrittäjiä ja freelancereita. Toimenpiteet rahoitetaan lisävelalla.

Yrittäjät kiittää hallitusta yrittäjien työttömyysturvan edistämisestä. Käytännössä liikevaihtonsa menettänyt yrittäjä voi saada työttömyysturvaa ilman, että yritystoiminta pitää ajaa alas. Ratkaisu helpottaa etenkin yksinyrittäjien tilannetta. Pentikäisen mukaan tämä on todella tarpeen, sillä tällä hetkellä on kymmeniä tuhansia yrittäjiä, joiden toimeentulo on koronakriisin takia romahtanut. Työttömyysturva pitää saada voimaan pikavauhtia. Yrittäjät esitti erityisesti yksinyrittäjille suunnattua yrittäjäturvaa hallitukselle keskiviikkona. Hallituksen malli vastaa pääosiltaan Yrittäjien ehdotusta.

Yrittäjät kiittelee hallituksen ehdotuksia, mutta ei pidä toimia riittävinä. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan paketti pitäisi tehdä siten, että valtio ja sosiaalivakuutuslaitokset ottaisivat vastuulleen yrittäjien ja työnantajien sosiaalivakuutusmaksut välittömästi. Pentikäisen mukaan tarvitaan miljardiluokan suoraa tukea eikä vain lainaa. Jotta suuri konkurssiaalto vältetään, julkisen vallan pitää ottaa hoitaakseen pahimman kriisin ajaksi yrittäjien ja työnantajien sosiaaliturvamaksut eli YEL-, TyEL- JA MYEL-maksut, työttömyysvakuutusmaksut ja sosiaaliturvamaksut. Yrittäjien esityksen kustannusvaikutus olisi noin 1,5 miljardia euroa kuukaudessa.

Lisäksi Pentikäinen ilmaisee pettymyksensä niin sanottujen Emu-puskurien käyttämiseen. Emu-puskuriksi kutsutaan kahta rahastoa, joita on kerätty työeläkejärjestelmään ja työttömyysvakuutusjärjestelmään. Työmarkkinajärjestöt ovat sopineet puskurirahastojen perustamisesta vuonna 1997.

Yrittäjät pitää tärkeänä hallituksen ilmoitusta siitä, että Finanssivalvonta laskee luottolaitosten pääomavaatimuksia. Pääomavaatimusten alentaminen vahvistaa merkittävästi pankkien kykyä rahoittaa yrityksiä. Lisäksi kiitosta saa useat työlakimuutokset. Yrittäjät esitti hallitukselle näitä jo viime viikolla. Tämän päiväisen tiedotustilaisuuden mukaan hallitus esittää, että lomautusilmoitusaikaa lyhennetään nykyisestä 14 päivästä viiteen päivään. Myös määräaikaisten työntekijöiden lomautukset ovat mahdollisia.

Pentikäisen mukaan on oikein ja reilua, että lomautustilanteissa työntekijöiden omavastuu työttömyysturvassa poistetaan eikä karenssia tule, jos lomautuksesta sovitaan. Nyt on tärkeää, että lainsäädäntömuutokset viedään viipymättä eduskuntaan ja ne saadaan nopeasti ja takautuvasti voimaan. Tämän lisäksi tarvitaan vielä lisämuutoksia.

Uutisemme koronaviruksesta päivittyvät jatkuvasti Kaikki koronasta yrittäjälle -sivulle:

Muita kiinnostavia aiheita