Yrittäjän tuettu loma
Yrittäjille tarkoitetut tuetut lomat ovat haussa ensi vuodelle. Kuva: Getty Images

Toimi ajoissa, jos mielit tuetulle yrittäjälomalle – Haku käynnistyi, katso lomatarjonta täältä

Ensi vuonna tarjolla on työikäisten yrittäjien aikuisten lomia sekä yrittäjäperheille tarkoitettuja lomia.

Yrittäjillä tuettuja lomia tarjoava Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto on avannut ensi vuoden lomien haun. MTLH:n mukaan kuluvan syksyn lomat ovat olleet varsin kysyttyjä, joten halukkaita uskotaan riittävän myös ensi vuodelle. Olemme aikaisemmin kertoneet yhden lomalle valitun kokemuksista.

Vuoden 2023 tuetut tulivat haettaviksi lokakuun ensimmäisellä viikolla. Niitä voi hakea sähköisesti täällä.

Yhden lomajakson pituus on viisi vuorokautta. Tuettujen lomien aikana yrittäjälle tarjotaan aina täysihoito, johon kuuluu aamiaisen lisäksi kaksi ateriaa päivässä. Lomilla on runsaasti ohjattua ohjelmaa kuten luentoja, ryhmäkeskusteluja sekä liikunnallisia aktiviteetteja. Perhelomien aikana lapsille on omaa ohjelmaa.

Yrittäjälomia järjestetään muun muassa Rokua Health & Spassa, Kylpylähotelli Peurungassa, Kuortaneen Urheiluopistolla ja Kylpylähotelli Rauhalahdessa. Ensi vuoden ensimmäiset tuetut yrittäjälomat järjestetään helmikuussa. Yrittäjä voi hakea myös yleisiä lomia.

Hakemuksia toivotaan sähköisesti

MTLH:n taloussihteeri Maarit Kainulainen muistuttaa, että lomia tulee hakea vähintään kolme kuukautta ennen loman alkua. Poikkeuksena ovat ennen 19.2.2023 alkavat lomat, joiden haku päättyy 15.11.2022.

– Ensisijaisesti toivomme, että lomahakemus täytettäisiin sähköisesti. Sen täyttämiseen kannattaa käyttää hieman aikaa ja perustella oma tilanne huolellisesti, Kainulainen sanoo.

Tuettujen lomien tarkoituksena on tarjoa hengähdystauko yrittäjille, joilla ei yleensä ole mahdollisuuksia lomailla. Valituille yrittäjillä lähetetään kutsu lomalle viimeistään kaksi kuukautta ennen loman alkamista.

MTLH:n mukaan lomien rahoittaja painottaa muun muassa ensikertalaisuutta. Lomille pyritään valitsemaan hakijoita, jotka eivät ole päässeet tuetulla lomalle muutamaan vuoteen. Valinnassa huomioidaan myös hakijan tulot ja menot.

Suomessa toimii viisi tuettuja lomia tarjoavaa järjestöä, joista yksi on Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto. Se saa rahoituksena sosiaali- ja terveysministeriön alaiselta sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta STEAlta.

Tuetulla lomalle valittu yrittäjä maksaa lomastaan 25 euron omavastuuosuuden lomavuorokaudelta. Perhelomien kohdalla alle 17-vuotiailta lapsilta ei peritä omavastuuosuutta.

MTLH ja Suomen Yrittäjät ovat tehneet yhteistyötä jo kymmenien vuosien ajan.

Pauli Reinikainen