Toiminimiyrittäjien esitäytetty veroilmoitus ilmestyy tänään OmaVeroon. Kuva: Getty Images
24.2.2022 klo 13:24
Uutinen

Toiminimiyrittäjien esitäytetty veroilmoitus tänään OmaVeroon – Elinkeinotoiminnan lomakkeet ensimmäistä kertaa vain sähköisiä

Esitäytetyt veroilmoitukset ilmestyvät tänään OmaVeroon täydennettäväksi toiminimiyrittäjille, maataloudenharjoittajille ja heidän puolisoilleen. Kaikkiaan heitä on noin 450 000. Tarkistamisen määräpäivä on 1. huhtikuuta.

Muut saavat esitäytetyn veroilmoituksen maalis-huhtikuussa ja määräpäivä on toukokuussa.

Esitäytetty veroilmoitus pitää tarkistaa huolellisesti ja tarvittaessa täydentää veroilmoitukselle puuttuvat tiedot. Verohallinto saa paljon tietoja automaattisesti, mutta osa tuloista ja vähennyksistä pitää ilmoittaa itse.

− Kannattaa tarkistaa, onko oikeutettu työhuonevähennykseen ja ilmoittaa muutkin mahdolliset verovähennykset, kuten kotitalousvähennys ja matkakulut. Toisaalta jos on saanut esimerkiksi vuokratuloa tai käynyt kauppaa kryptovaluutoilla, tiedot pitää lisätä veroilmoitukseen, muistuttaa viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki Verohallinnosta.

Esitäytetty veroilmoitus tulee myöhemmin postilla kotiin asiakkaille, jotka eivät ole luopuneet Verohallinnon lähettämästä paperipostista. Paperipostista voi luopua ottamalla käyttöön Suomi.fi-viestit. Sen jälkeen saa sähköposti-ilmoituksen aina, kun OmaVerossa on uutta veroasiaa.

Elinkeinotoiminnan veroilmoitus vain OmaVeroon

Toiminimiyrittäjien on kevään aikana täydennettävä kaksi veroilmoitusta: sekä henkilökohtainen, esitäytetty veroilmoitus että elinkeinotoiminnan veroilmoitus. Molempien määräpäivä on 1. huhtikuuta.

Yritystoimintaa koskeva elinkeinotoiminnan veroilmoitus pitää aina palauttaa, vaikka viime vuonna ei olisikaan ollut yritystoimintaa.

Toiminimiyrittäjä voi tehdä yrityksen verotuksesta erilaisia vähennyksiä, jotka pienentävät yrityksen verotettavaa tulosta. Vähentää voi esimerkiksi työtilan vuokran, yritystoimintaan liittyviä autokuluja sekä kuluja yritystoimintaa varten hankituista koneista tai kalustosta, Hietamäki sanoo.

Verohallinto vähentää automaattisesti aikaisempien vuosien tappiot ja yrittäjävähennyksen.

Toiminimiyrittäjät saavat veroilmoituslomakkeet tänä vuonna ensimmäistä kertaa vain sähköisessä muodossa OmaVeroon.

− Lähes kaikki toiminimiyrittäjät ovat jo aikaisemminkin täyttäneet veroilmoituksen sähköisesti. Jos kuitenkin haluaa vielä lähettää toiminimiyrityksen veroilmoituksen paperilla, paperilomakkeen voi tulostaa vero.fi:sta tai tilata itselleen puhelimitse, Hietamäki sanoo.

Tee veroilmoituksesi näihin määräpäiviin mennessä:

28.2.2022

  • Metsätalouden veroilmoitus niillä, joilla ei ole maatalous- tai elinkeinotoimintaa
  • Maatalousyhtymien maatalouden veroilmoitus
  • Arvonlisäveroilmoitus ja veron maksu, jos verokausi on vuosi
  • Maatalouden energiatuotteen valmisteveron palautushakemus

1.4.2022

  • Esitäytetty veroilmoitus henkilökohtaisista tuloista toiminimiyrittäjille, maataloudenharjoittajille ja heidän puolisoilleen
  • Maatalouden veroilmoitus
  • Elinkeinotoiminnan veroilmoitus

10.5.2022

  • Palkan- ja eläkkeensaajien esitäytetyn veroilmoituksen ensimmäinen määräpäivä. Palkan- ja eläkkeensaajien veroilmoitukset tulevat täydennettäväksi kolmessa erässä.

17.5.2022

  • Palkan- ja eläkkeensaajien esitäytetyn veroilmoituksen toinen määräpäivä.

24.5.2022

  • Palkan- ja eläkkeensaajien esitäytetyn veroilmoituksen kolmas määräpäivä.

Muita kiinnostavia aiheita

Toimitus
Toimitus