19.6.2017 klo 13:38
Uutinen

Toyotalta miljoonien sijoitus: Tällainen on kohuttu kotimainen liikennesovellus

Suomalainen MaaS Global aikoo valloittaa maailman Whim-sovelluksella. Tuorein askel kohti tavoitetta on japanilaisen Toyotan tekemä sijoitus. Kaikkiaan sijoituskierroksella on kerätty yli 10 miljoonaa euroa.

Suomalaisen MaaS Globalin saama rahoitus vauhdittaa yrityksen laajenemista maailmalle. Vastikään yrityksen Whim-sovellus lanseerattiin Helsingin seudulle.

MaaS-termillä (Mobility as a Service) tarkoitetaan älykästä liikennejärjestelmää, joka toteutetaan käyttäjälähtöisesti. MaaS Globalin Whim-sovelluksen kaltaisilla palveluilla matkustaja voi valita, mitä palveluita käyttämällä hän taittaa matkansa lähtöpisteestä haluttuun määränpäähän. Matkasta veloitetaan yksi kiinteä hinta, vaikka eri liikennemuotoja voi olla matkan aikana useita. Käyttäjän kannalta etuna on se, että matkasuunnitelmaa voi muuttaa milloin tahansa.

Kansainvälisten MaaS-markkinoiden arvoksi on arvioitu satoja miljardeja dollareita. Huhtikuussa 2015 perustettu MaaS Global on maailman ensimmäinen liikkumisen operaattori, jonka Whim-matkasovelluksella voi reittisuunnittelun lisäksi ostaa eri liikkumispalveluita.

– Yksityisautoilu ei ole enää kauaa mielekästä kaupungeissa: se on hidasta, kallista ja ympäristöä kuormittavaa, MaaS Globalin perustaja Sampo Hietanen sanoo.

Whim on tällä hetkellä ladattavissa maksutta App Storessa. Sovelluksella voi tilata ja maksaa joukkoliikenne-, taksi- ja vuokra-automatkoja joko kuukausi- tai kertamaksulla. Whim avataan Ison Britannian West Midlandsiin ja Hollannin Amsterdamiin vuoden 2017 aikana.

Tarjolla myös vuokra-autoja

Helsingissä Whim tarjoaa tällä hetkellä kaikki HSL:n joukkoliikennepalvelut, Helsingin Taksin ja Lähitaksin palvelut sekä Sixtin vuokra-autot ympäri Suomen. Kaupunkipyörät lisätään palveluun lähiaikoina. Käyttäjä voi valita joko nopeimman tai ympäristöystävällisimmän matkan.

Lähitulevaisuudessa Whimille odotetaan lisää kotimaisia kilpailijoita. Sellainen on esimerkiksi Tuup Oy, jonka riveissä on Onnibussin perustaja Pekka Möttö.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi