6.6.2022 klo 12:00
Uutinen

Traficom ja kotimaiset operaattorit tekivät yhteistyötä huijauspuheluiden vähentämiseksi – Yrittäjä, tarkista pilvipuhelinpalveluiden toimivuus

Traficom antoi toukokuussa operaattoreille uudet velvoitteet estää soittajan numeron väärentäminen ja huijaussoittojen välittämisen. Kotimaiset operaattorit ovat mukana kehitystyössä, mutta pilvipalveluiden kautta ostetut palvelut yrittäjän kannattaa tarkistaa. Uudistus tulee voimaan heinäkuussa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom uudisti toukokuun puolivälissä määräyksen, joka antoi operaattoreille uudet velvoitteet estää soittajan numeron väärentäminen ja huijaussoittojen välittäminen puhelun vastaanottajille.

Uudistetun, Määräys 28:n, tavoitteena on estää suomalaisten numeroiden käyttö kansainvälisessä tietoverkkorikollisuudessa ja vähentää ulkomailta tulevia huijauspuheluita. Velvoitteet estää väärennettyjen numeroiden käyttö astuvat voimaan asteittain: kiinteän verkon numeroiden osalta 1.7.2022 ja matkapuhelinnumeroiden osalta 2.10.2023.

Soittajan numeron väärentäminen ulkomailta tulevissa huijauspuheluissa on ollut viime vuosina merkittävä ongelma myös Suomessa. Huijauspuhelujen tarkoituksena on ollut muun muassa petkuttaa puhelun vastaanottaja luovuttamaan huijarille etäkäyttöyhteys vastaanottajan tietokoneelle eli teknisen tuen huijauspuhelu tai antamaan verkkopankkitunnukset huijarin käyttöön. Keskusrikospoliisin aikaisemman arvion mukaan suomalaiset ovat menettäneet vuosina 2020 ja 2021 yksistään teknisen tuen huijauspuheluissa noin 7,1 miljoonaa euroa.

Suomalaiset operaattorit yhteistyössä

Suomessa operaattorit on jo aiemmin velvoitettu huolehtimaan numeroiden oikeellisuudesta, mutta ulkomailta yleisenä ulkomaanliikenteenä saapuvista puheluista ei ole ollut käytännössä mahdollisuutta tunnistaa soittajaa ja tarkistaa, onko tällä oikeus käyttää ilmoitettua suomalaista puhelinnumeroa. Nyt määräys antaa selkeät velvoitteet tarkistaa myös ulkomailta tulevien puheluiden osalta, että suomalaisia puhelinnumeroita ei ole väärennetty. Näin estetään numeroiden väärentäminen ja väärennösten hyödyntäminen huijaussoitoissa. Samalla varmistetaan, että suomalaiseen puhelinnumeroon voi luottaa.

Uudistettu määräys on valmisteltu hyvässä yhteistyössä operaattoreiden kanssa. Operaattoreiden kanssa on käyty läpi erilaisia teknisiä ratkaisuja esillä olevan ongelman ratkaisemiseen ja nyt niistä on valittu parhaat käyttöön. Kiinteän verkon puhelinnumeroiden osalta velvoitteet tulevat voimaan heinäkuun 2022 alussa ja suomalaisten matkapuhelinnumeroiden osalta lokakuussa 2023.

– Suomalaiset teleoperaattorit ovat tehneet erittäin hyvää yhteistyötä viimeisen vuoden ajan yhteistä tavoitetta kohti. Operaattorit ovat alusta alkaen pitäneet uutta määräystä välttämättömänä, jotta ne voivat puuttua puhelinliikenteeseen rikollisen toiminnan ehkäisemiseksi. Uskomme, että luottamus siihen, että suomalaisesta numerosta tuleva puhelu on oikeasti soitettu suomalaisesta puhelinliittymästä, voidaan palauttaa uudistetun Määräyksen 28 toimenpiteiden mukaisesti, Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen kehityspäällikkö Lauri Isotalo sanoo.

Varmista palveluntarjoajaltasi toimivuus

Määräyksen uudistamistyössä mukana olleet suomalaiset operaattorit DNA, Elisa, Telia ja Ålcom ovat yhtä mieltä siitä, että tervetullut uudistus tuo hyviä työkaluja väärennettyjen soittajan numeroiden estämiseen. Myös asiakashyödyt ovat ilmeiset: soittaja voi luottaa siihen, että suomalainen liittymänumero varmistaa puhelun alkuperän.

Kaikkien puhelinyhteyksiä tarjoavien palveluiden pitäisi olla perillä määräyksestä ja sen muutoksista. Kaikki eivät kuitenkaan välttämättä pysty takaamaan, että varmistus toimii.

Jos yrittäjä käyttää esimerkiksi pilvipalveluiden kautta vaihde- tai puhelinkeskuspalvelua, kannattaa varmistaa, kuka palvelun takana on, ja että tämä varmistus toimii.

Puhelinpalvelut voivat estyä

Yritysten puhelinpalvelut voivat estyä, jos niitä ei ole järjestetty uudistetun määräyksen mukaisesti.

Suomalaisella puhelinliittymällä ja -numerolla voi edelleen soittaa ulkomailta Suomeen, mutta uudistettu määräys varmistaa sen, ettei suomalaisen puhelinliittymän ja numeron haltijan puhelinnumeroa käytetä rikoksiin.

Suomessa toimivat yritykset voivat uudistetun määräyksen mukaisesti myös jatkossa ostaa ja tarjota vaihde- tai call center -palveluja yrityksen käyttöön ulkomailta käsin. Uusi määräys M28 kuvaa miten yhdysliikenne on järjestettävä teleoperaattoreiden kanssa yhteistyössä siten, että yritysvaihteesta tulevat puhelut voidaan tunnistaa ja numeroiden käyttöoikeus varmistaa.

– Kehotamme yrityksiä jo nyt tutustumaan uudistetun määräyksen sisältöön ja varmistamaan, että niiden ulkomailta ostamat puhelinpalvelut on järjestetty Määräyksen 28 mukaisesti vaihde- tai call center -palvelujen tarjoamisen jatkamiseksi, Isotalo korostaa.

Toimitus
Toimitus