13.3.2018 klo 13:24
Uutinen

Tukirankarobotti mullistaa kuntoutuksen: ”Millään muulla keinolla tämä ei olisi mahdollista”

Tukirankarobotti on otettu ilolla vastaan Folkhälsanin Mustasaaren kuntoutuskeskuksessa.

Robotit näkyvät tulevina vuosina entistä enemmän terveydenhoidossa. Yksi kehittyneimmistä terveydenhuollon roboteista on käytössä Folkhälsanin Mustasaaren kuntoutusyksikössä, jossa potilaita kuntoutetaan Yhdysvalloissa kehitellyllä Indego-tukirankarobotilla. Se on ainoa laatuaan Pohjoismaissa.

– Saimme robotin viime vuoden elokuussa. Sen käyttöön koulutettiin kolme terapeuttia, jotka ovat ainoat, jotka saavat sitä käyttää, kuntoutusyksikön esimies Eliisa Uusihaka kertoo.

Indego on käytännössä robotisoitu tukiranka, jonka sisälle potilaan raajat asetetaan. Robotin avulla potilas pystyy liikkumaan vapaasti ulkona ja sisällä. Sensorit aistivat jatkuvasti käyttäjänsä liikkeitä. Liikkumista ohjataan pienillä painonsiirroilla. Kävely käynnistetään nojaamalla hieman eteenpäin ja robotin saa pysäytettyä nojaamalla taakse. Käytännössä robotti mahdollistaa kävelyn kuntoutuspotilaalle, joka ei itse pysty ottamaan askeltakaan.

– Tämä on aivan loistava laite. Meillä on nyt siitä puolen vuoden käyttökokemus, mutta jo sen aikana olemme saaneet merkittäviä tuloksia kuntoutettavien toimintakyvyssä. Verenkierto toimii paremmin ja suolen toiminta normalisoituu. Millään muulla keinolla emme saa ihmistä puolen tunnin aikana kävelemään 1000 askelta, Uusihaka kehuu.

Passiivinen ja aktiivinen toiminto

Robotissa on kaksi ohjelmaa. Niistä passiivisempi liikuttaa kuntoutettavaa henkilöä täysin robotin voimin ja toinen ohjelma voidaan säätää käyttäjän oman aktiviteettitason mukaan.

– Jos alaraajoissa on aktiviteettia, robotti avustaa vain sen mikä tarvitaan. Etuna on, että käyttäjän aivot oppivat robotin avulla normaalin kävelytavan ja parhaimmassa tapauksessa kuntoutus nopeutuu.

Robotti kootaan osista aina kunkin käyttäjän mittojen mukaan. Tämän takia Mustasaaressa on käytössä kolmen robotin osat, joista voidaan koota sopiva eri kokoisille asiakkaille.

Mistään pikkuhankinnasta ei ole kyse, sillä yhden robotin hinta ilman veroja on noin 100 000 euroa.

Kuva: Folkhälsan

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi