6.11.2018 klo 17:04
Uutinen

Tulorekisterin tulo tammikuussa saattaa yllättää yrittäjän 

Tulorekisteriin valmistautuminen on pienissä yrityksissä vielä kesken. Syyskuussa vain puolet tilitoimistoista ja yrityksistä arvioi, että on valmis toimittamaan palkkatiedot tulorekisteriin vuoden alussa.

llmarinen kysyi elo-syyskuussa tilitoimistojen ja yritysten palkka- ja taloushallinnon valmiutta tulorekisterin tuloon.

– Tilitoimistoista reilu 70 prosenttia ja muista yrityksistä 40 prosenttia osasi kertoa, miten aikoo ilmoittaa palkkatiedot tulorekisteriin tammikuun alussa, kertoo Ilmarisen eläkevakuutusjohtaja Tiina Nurmi tiedotteessa.

Suomen Yrittäjien veroasioiden päällikkö Sanna Linna-Aro arvioi tilanteen tilitoimistoyrittäjillä olevan hyvä; nämä ovat valmistautuneet tulorekisteriin ajoissa. Sen sijaan etenkin pienyrityksillä on vielä parannettavaa.

– Vielä on yrittäjiä, jotka eivät ole tietoisia tulorekisteristä eivätkä ole valmistautuneet riittävästi, Linna-Aro sanoo.

Tulorekisteri otetaan käyttöön vuoden alussa, ja se koskee kaikkia palkkaa maksavia yrityksiä, tilitoimistoja ja muita organisaatioita. Työnantaja ilmoittaa tulorekisteriin työntekijöidensä palkkatiedot ensi vuodesta lähtien.

– On tärkeää ottaa selvää, miten tulorekisteri vaikuttaa omaan palkkojen ilmoittamiseen tai jos tilitoimisto hoitaa ilmoittamisen puolesta, miten prosessit tilitoimiston kanssa muuttuvat, Linna-Aro muistuttaa.

Linna-Aro arvioi, että osa yrityksistä tuntee säännöt jo hyvin, mutta miten velvoitteet saadaan toimimaan käytännössä, saattaa olla vielä epäselvää.

Koskee kaikkia palkkaa maksavia yrityksiä

Ilmarisen tekemään kyselyyn vastasi elo-syyskuussa yli 600 tilitoimistoa ja 4 000 yritystä.

Tulorekisteri koskee kaikkia ansiotuloa maksavia yrityksiä, mutta joka kolmas yritys ei syyskuussa vielä tuntenut tulorekisteriä ja puolet yrityksistä ei tunnistanut sen vaikutuksia toimintaan.

Ilmarisen kyselyssä selvisi, että monet pienemmät yritykset eivät vielä tunnista, että tulorekisteri koskee heitäkin.

– Tulorekisteri koskee kaikkia palkkaa maksavia yrityksiä ja tahoja, myös niitä, jotka maksavat palkkaa vain yhdelle työntekijälle ja vaikka vain muutaman kerran vuodessa, Nurmi täsmentää.

Kyselyn perusteella yritykset ja tilitoimistot kaipaavat selkeitä käytännön ohjeita tulorekisterimuutoksiin.

Lisätietoa tulorekisteristä: www.vero.fi/tulorekisteri

Suomen Yrittäjät järjestää webinaarit tulorekisteristä 13.11., 22.11., 30.11. 5.12. ja 11.12. Lue lisää ja ilmoittaudu!

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kuva: Tulorekisteri-sivusto

Muita kiinnostavia aiheita